Lepinjice-džepovi

Tsveti HadjipetkovaTsveti Hadjipetkova
Šegrt
26111574
Lepinjice-džepovi
Fotografije: Tsveti Hadjipetkova
1 / 4
01/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
9
"Doručak za šampione - lepinjice-džepovi sa nadevom po vašoj želji i ukusu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • sveže mleko - 300 ml, toplo
  • kvasac - 21 g svežeg ili 7 g suvog
  • kiselo mleko - 125 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • belance - 1 komad
  • ulje - 3 kašike
  • sol - 1 kašičica
  • šećer - 1 prstohvat
  • ulje - 100 g za mazanje tokom oblikovanja
  • žumance - 1 komad za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U veliku posudu stavite oko 500 g brašna, a u sredini napravite udubljenje. Preostalih 100 g brašna ostaje za mešenje testa.

Kiselo mleko promešajte sa sodom i ostavite da se aktivira oko 5 minuta. Kvasac rastvorite u toplom mleku.

Zatim se penušavo kiselo mleko i sveže mleko sa kvascem sipaju u udubljenje u brašnu.

Dodajte belance, ulje, so i šećer. Zamesite testo i kada upije svo brašno, izvadite ga iz posude i umesite na radnoj površini sa preostalih 100 g brašna.

Tako umešeno testo ostavite se da naraste oko 30 minuta. Zatim ga ponovo umesite i podelite na 9 jednakih kuglica.

Svaku kuglicu razvucite oklagijom u krug debljine 1/2 cm, premažite ga uljem, presavijte na dva dela, ponovo podmažite uljem i presavijte na četiri.

Stavite male lepinjice u pleh na papir za pečenje, premažite ih uljem odozgo i ostavite da narastu oko 30 minuta.

Nakon što su lepinjice narasle premažite ih žumancem i pecite u zagrejanoj rerni, koja se zagreje na maksimum, ali se odmah smanjuje na 160-170 stepeni. Pecite lepinjice oko 15-20 minuta ili dok ne budu gotove.

Proverite čačkalicom - ako je suva, onda su gotove.

Gotove lepinjice-džepovi se pune proizvodima po vašem izboru i peku u tosteru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: