Način pripreme
U veliku posudu stavite oko 500 g brašna, a u sredini napravite udubljenje. Preostalih 100 g brašna ostaje za mešenje testa.
Kiselo mleko promešajte sa sodom i ostavite da se aktivira oko 5 minuta. Kvasac rastvorite u toplom mleku.
Zatim se penušavo kiselo mleko i sveže mleko sa kvascem sipaju u udubljenje u brašnu.
Dodajte belance, ulje, so i šećer. Zamesite testo i kada upije svo brašno, izvadite ga iz posude i umesite na radnoj površini sa preostalih 100 g brašna.
Tako umešeno testo ostavite se da naraste oko 30 minuta. Zatim ga ponovo umesite i podelite na 9 jednakih kuglica.
Svaku kuglicu razvucite oklagijom u krug debljine 1/2 cm, premažite ga uljem, presavijte na dva dela, ponovo podmažite uljem i presavijte na četiri.
Stavite male lepinjice u pleh na papir za pečenje, premažite ih uljem odozgo i ostavite da narastu oko 30 minuta.
Nakon što su lepinjice narasle premažite ih žumancem i pecite u zagrejanoj rerni, koja se zagreje na maksimum, ali se odmah smanjuje na 160-170 stepeni. Pecite lepinjice oko 15-20 minuta ili dok ne budu gotove.
Proverite čačkalicom - ako je suva, onda su gotove.
Gotove lepinjice-džepovi se pune proizvodima po vašem izboru i peku u tosteru.