Način pripreme
Vodu zagrejati da bude mlaka pa dodati šećer, kvasac i kašičicu brašna. Kad počne da fermentiše pomešati sa uljem, brašnom i solju.
Testo je mekano i tako treba da bude. Ostaviti ga da miruje oko pola sata nakon čega ga treba premesiti lagano i ostaviti još jednom da se udvostruči. Ne dodavati brašno, uzeti tek toliko koliko je potrebno da se ne lepi za podlogu tokom mešenja.
Naraslo testo izručiti ga na dobro pobrašnjenu podlogu i ne mesiti već samo nežno razvući da se malo istanji.
Nožem ili sekačem za testo umočenim u brašno iseći na komade. Pleh u kome će se peći obložiti papirom za pečenje i staviti komade testa. Dok testo odmara u plehu, pripremiti nadev za lepinjice.
U izgnječen sir dodati jaje i pavlaku. Ako je dosta gusto dodati i malo jogurta. Ako je sir dosta slan nema potrebe da se dodaje so. U suprotnom, dodati malo.
Svaki komad test pritisnuti malo od sredine ka ivicama da se napravi udubljenje, u koje će se sipati nadev.
Filovati testo, preliti sa malo maslinovog ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni doj se sir i jaja ne zapeku.
Realno vreme pripreme lepinjica sa sirom je dosta kraće, ali uračunato je vreme potrebno da testo naraste, tako da možda izgleda komplikovano, ali u stvari je veoma jednostavan recept za pripremu ukusne večere ili doručka.