Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Domaći sladoled od belanaca i pavlake

Domaći sladoled od belanaca i pavlake

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Domaći sladoled od belanaca i pavlake
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
17 min.
Ukupno
17 min.
Porcije
8
"Šta kažete na jedan domaći sladoled od belanaca i pavlake - za ovu poslasticu godišnje doba nije bitno"

Potrebni sastojci

  • belanca - 3 komada
  • slatka pavlaka - 200g, 35% mlečne masnoće, tečna
  • šećer - 100 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. U savršeno suvoj posudi stavite belance i dodajte prstohvat soli. Na vatru stavite veću posudu sa vodom, tako da kada postavite posudu sa belancima u nju, nema rizika da voda izađe iz posude. Sve treba da bude stabilno radi vaše sigurnosti.

Uključite na slabu vatru.

2. Mutite mikserom dok ne dobijete gustu penu i malo, po malo dodajte šećer uz neprestano mućenje na pari. Belanca treba da budu još čvršća, a smesa da bude sjajna i glatka.

Postoji opcija da belanca umutite i bez posude sa vodom i parom, na tradicionalan način. Bolji je prvi način, jer belanci neće biti sirovi, već termički obrađeni.

3. U posebnoj posudi umutite pavlaku sa vanilin šećerom. Ovde je trik da zaustavite mućenje onog trenutka kada smesa postane kremasta, jer ako nastavite sa mućenjem pavlaka može da se preseče i pretvori u maslac.

4. U vazdušastu pavlaku dodajte belance i laganim kružnim pokretima izmešajte sve špatulom, odozgo prema gore.

5. Smesu prebacite u male posude za sladoled, posude sa štapičima ili u veliku posudu - kako vi želite. Ako se odlučite da bude u jednoj velikoj posudi, obložite je providnom folijom i nakon što sipate sladoled, dobro ga prekrijte folijom.

Ubacite u zamrzivač da se dobro stegne - vreme zavisi od veličine posuda koje ste odabrali i od samog zamrzivača.

Ukrasite sladoled od pavlake i belanaca različitim voćem, prelivima, slatkom, keksom ili vaflima.

Ako niste napravili sladiled sa štapičima, poslužite ga u posudama. Fantastičan je u svakom slučaju!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: