Način pripreme
1. U savršeno suvoj posudi stavite belance i dodajte prstohvat soli. Na vatru stavite veću posudu sa vodom, tako da kada postavite posudu sa belancima u nju, nema rizika da voda izađe iz posude. Sve treba da bude stabilno radi vaše sigurnosti.
Uključite na slabu vatru.
2. Mutite mikserom dok ne dobijete gustu penu i malo, po malo dodajte šećer uz neprestano mućenje na pari. Belanca treba da budu još čvršća, a smesa da bude sjajna i glatka.
Postoji opcija da belanca umutite i bez posude sa vodom i parom, na tradicionalan način. Bolji je prvi način, jer belanci neće biti sirovi, već termički obrađeni.
3. U posebnoj posudi umutite pavlaku sa vanilin šećerom. Ovde je trik da zaustavite mućenje onog trenutka kada smesa postane kremasta, jer ako nastavite sa mućenjem pavlaka može da se preseče i pretvori u maslac.
4. U vazdušastu pavlaku dodajte belance i laganim kružnim pokretima izmešajte sve špatulom, odozgo prema gore.
5. Smesu prebacite u male posude za sladoled, posude sa štapičima ili u veliku posudu - kako vi želite. Ako se odlučite da bude u jednoj velikoj posudi, obložite je providnom folijom i nakon što sipate sladoled, dobro ga prekrijte folijom.
Ubacite u zamrzivač da se dobro stegne - vreme zavisi od veličine posuda koje ste odabrali i od samog zamrzivača.
Ukrasite sladoled od pavlake i belanaca različitim voćem, prelivima, slatkom, keksom ili vaflima.
Ako niste napravili sladiled sa štapičima, poslužite ga u posudama. Fantastičan je u svakom slučaju!