Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita sa kruškama i orasima

Pita sa kruškama i orasima

Irina Andreeva JolieIrina Andreeva Jolie
Kuvar
982364130
Pita sa kruškama i orasima
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
1 / 7
03/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Da li ste spremni za sledeći izazov - pita sa kruškama i orasima Ostavite jedno parčence i nama"

Potrebni sastojci

  • za maslac testo
  • brašno - 500 g, belo
  • maslac - 250 g, hladan
  • jaja - 2 komada + 1 žumance za mazanje pite
  • smeđi šećer - 2 kašike
  • orasi - 1/3 šolje
  • za nadev
  • kruške - žute i zrele, ali ne mekane - 1, 5 kg
  • keks - čajni, sa orasima (može i običan) - 1 pakovanje od 200 g
  • orasi - 1 šolja
  • smeđi šećer - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se sprema testo. Za ovaj cilj hladni maslac se iseče na kocke i izmrvi se s brašnom dok se ne dobiju mrvice.

Napravite udubljenje i dodajte mlevene orahe, dva jaja i šećer. Mesite brzo testo, da se maslac ne istopi - inače će pita biti gnjecava. Zavijte testo u foliju i ostavite je 30 minuta na hladnom.

Namrvite keks na male parčiće i sipajte ih u posudu. Dodajte u njih mlevene orahe i šećer. Oljuštene i očišćene semenke kruški se seku na kocke veličine 1 cm. I one se dodaju u posudu.

Promešajte dobro. Odvojte trećinu testa. Preostalo testo se razvuče po dnu i zidovima kalupa za pitu veličine 26-28 cm.

Možete da ga razvučete rukama ili prethodno da ga razvijete oklagijom. Sipajte nadev preko osnove i zaravnite. Od preostalog testa isecite ivice da sa njima napravite pletenice preko pite.

Namažite odozgo žumancem (koristite četku) i pospite sa malo smeđeg šećera. Pecite pitu u vrućoj rerni 40 minuta ili dok ne dobijete lepu zlatastu boju. Ostavite da se ohladi i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: