Način pripreme
Krušnik - slatka pita sa kruškama, priprema se na isti način kao i poznata pita od bundeve, bundevara - lako i prijatno!
Jesenje kruške oljuštimo i isečemo na krupnije komade, tako da odvojimo deo sa semenkama. Narendamo ih.
Dobro je da se dobije količina (ako 8 krušaka nije dovoljno, može i više, zavisi od veličine), tako da kada ih podelimo na 6 ili 7 delova budu 2 šake nadeva ili 1 bogata šaka.
Dodajte cimet, šećer i mlevene orahe i promešajte.
U jednom pakovanju finih kora u većini slučajeva ima 12-14 komada kora, a potreban nam je paran broj, pošto će nam za svaki rolat pite savijače trebati dve kore. Shodno tome, čim imamo 12 komada kora, voćni fil podelimo na 6 delova, a ako ih ima 14 - onda na 7.
Uzimamo prve dve kore, prvu namažemo šarlanom (silikonskom četkicom), posebno po ivicama kraće strane. Okrenemo je naopako i zalepimo je na drugu koru.
Ravnomerno pospite navedenim delom fila i umotajte u rolat sa duže strane. Važno je da je rolat umotan – ni previše jako, ni previše slabo.
U veliki okrugli pleh nauljen šarlanom počinjemo da ređamo rolate u spiralu (kao na slikama).
Nakon što smo sve rolate u tepsiji poređali, na njih premažemo šarlan da se ne zapeku prebrzo, a i to doprinosi divnom zlatnom sjaju nakon pečenja.
Stavimo u rernu da se peče oko 30 minuta na 200 stepeni, povremeno okrećući tepsiju da se ravnomerno ispeče!
Čim pita bude gotova, prekrijte je najlonom i krpom da omekša. Kako se ohladi i odstoji nekoliko sati, postaje još ukusnija, omekšava slatki ukus i idealna je opcija za prijatan doručak ili popodnevnu užinu, serviranu sa sveže pripremljenim sokom od kruške.
Pogodna je i za piknike i u pokretu, jer uz pravilno skladištenje može trajati duže!
Takođe je veoma slična štrudli, ali je istovremeno jedinstvena po ukusu jesenje slatkoće!
Divna slatka pita Krušnik, odličan način da iskoristite obilje jesenjih krušaka sa drveća u bašti!
Fantastično ukusno!