Način pripreme
Jagnjeće brizle su delikates, koji zaslužuje posebnu pažnju. One su mekane, nežne i veoma ukusne, a najviše odgovaraju za meze uz pivo ili vino.
U ovom receptu za meze uz pivo, predstavljamo vam brizle pržene u maslacu.
Prvi i najvažniji korak kako biste pripremili brizle za jelo je da ih operete i da uklonite bele delove od njih. Ti beli delovi su masnoća i veoma fine opne i jednostavno ih izvucite da ih uklonite. Na nekim mestima možete pronaći i zgrudvanu krvi, koju takođe treba da uklonite.
Očišćene jagnjeće brizle stavite u veliku posudu sa hladnom vodom u koju ste prethodno sipali kašiku sirćeta ili soka od limuna.
Ostavite ih da odstoje 1 sat i kasnije ih ocedite.
Nako ovog tretmana možete odmah pripremati brizle, ali se preporučuje da ih na kratko blanširate. Prokuvajte vodu i u vreloj vodi zadržite brizle na minut-dva.
Izvadite ih rešetkom ili ih prebacite u cediljku. Lagano ih posolite i pospite biberom.
Ulje zagrejte u tiganju i pržite brizle dok lagano ne porumene. Smanjite vatru, dodajte maslac i pržite ih u dubokom ulju.
Dodajte sitno naseckani mladi beli i crni luk, kao i nanu i pržite dok povrće ne omekša i dok brizle ne budu gotove - oko 15 minuta, u zavisnosti od toga koliki su komadi brizli.
Ako ima potrebe, dodajte još malo ulja, kako bi sprečili da maslac izgori.
Pržene brizle poslužite tople, pospite ih biberom i svežim percima mladog luka.
Uživanje za čula su ove pržene jagnjeće brizle!
Prijatno!