Način pripreme
Rastvorite kvasac u toplom mleku. Dodajte šećer i 1-2 supene kašike brapna. Promešajte i ostavite na toplom da nadođe.
Prosejte brašno. Dodajte sveže mleko sa kvascem i šećerom, so i ulje. Razbijte jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje. Zamesite meko testo. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči.
Gotovo testo rasporedite na 6 lopti. Svaku uvijte u fitilj. Ispletite dve pletenice, od tri fitilja svaka.
Prepletite dve pletenice /uvijte ih/ i oblikujte kravaj. Stavite u odgovarajući namazan pleh sa dnom koje se ne lepi. Po sredini stavire malu namazanu posudicu da se dobije rupa u kravaju.
Oko posudice uvijte oblikovano testo. Namažite umućenim žumancem i ostavite ponovo na toplom da kravaj nadođe.
Gotov kravaj pecite ugrejanoj rerni do 150 stepeni, na sredini pečenja dostignite temperaturu od 200 stepeni.
Proverite da li je gotov čačkalicom za zube. Gotov kravaj izvadite iz rerne, namažite maslacem i pokrijte krpom, dok ne omekša.
Srećan praznik!