Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Pita sa mesom i šampinjonima

Pita sa mesom i šampinjonima

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k3975
Pita sa mesom i šampinjonima
Fotografije: Lenka
2 / 3
10/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Kad vam ponestaje ideja za doručak, obogatite klasične recepte novim ukusima."

Potrebni sastojci

  • kora za pitu - 500 g
  • mleveno meso - 300 g
  • šampinjoni - 300 g
  • crni luk - 1 kom.
  • praziluk - 1 kom.
  • beli luk - 4 čena
  • biber
  • so
  • ulje - 3 s.k.
  • za premazivanje kora
  • ulje - 50 ml
  • kisela voda - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Recept počinemo pripremom fila za ovu pitu.

Pripremimo tiganj, stavimo ga na ringlu, na umereno jaku temperaturu (ako je temperatura od 0 do 9 onda uključite na 5).

Na tiganj naspemo tri kašike ulja i dok se ono greje na umereno toploj temeraturi, crni luk oljuštimo isečemo na pola, pa onda na sitne kockice. Luk naspemo u tiganj sa uljem i dok se ono dinsta, operemo praziluk i iseckamo na tanke krugove. Takođe napemo i prazilu da se dinsta sa lukom.

Ostavimo da se povrće dinsta na tiganju oko pet minuta, taman dok ne očistimo šampinjone i isečemo na komadiće. Dodati iseckane šampinjone u tiganj sa povrćem, i ostaviti da se dinsta.

Beli luk oljuštimo i što sitnije iseckamo, pa dodamo šampinjonima i ostalom povrću. Ako volite malo ljutkasto, možete i dodati sitno iseckanu papričicu, ja sad kad sam pravila nisam, ali prvi put kad sam pravila jesam i meni se svidelo. Moji ukućani nisu ljubitelji ljutog, te sam ovaj put izostavila tu ljutu notu.

Povrće i šampinjone mešajte često da ne zagori. Ostavite da se dinsta nkih pet minuta , pa na kraju dodat meloveno meso. Možete koje god želite mleveno meso, ja sam ljubitelj junećeg melevenog mesa, te sam ga u ovom receptu iskristila, ali vi možete po želji koje hoćete. Meso posolite i pobiberite po vašem ukusu.

Za pripremu preliva za kore, a kasnije i za smotanu pitu, u jednu činiju promešamo 150 ml kisele vode i 50 ml ulja.

Za svaki štap, kolut ili zvrk koristimo dve kore. Ja sam sam pravila zvrkove, ali vi možete i savijaču, štapove... Kakve god oblike želite.

Prvu koru premažemo prelivom koji smo spremili, pa stavimo drugu koru. Na drugu koru rasporedimo ravnomerno fil i srolamo prvo u štap pa nakon toga i u zvrk. Stavimo zvrk u pleh i premažemo istim namazom kojim smo premazali prvu koru. Ponovimo postupak onoliko puta koliko imamo kora.

Uključiti rernu prvo da se ugreje na 180 stepeni, pa par minuta posle toga staviti pleh sa pitom u rernu i peći nekih četrdesetak minuta na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: