Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Danine uskršnje gurabije

Danine uskršnje gurabije

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Danine uskršnje gurabije
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Servirajte još prazničnog mirisa uz ove toliko ukusne gurabije"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + oko 1 šaka za dodatno mešenje
  • mast - 100 g
  • šećer - 200 g + za posipanje
  • vanilin šećer - 8 - 10 g
  • kora limuna - od 1 komada
  • rum - 1 kašika
  • kiselo mleko - 3 kašike, izvršite
  • jaja - 2 komada
  • amonijak soda - 1 pakovanje (10 g)
  • soda bikarbona - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Spremite sve sastojke (sa sobne temperature). Narendajte koru limuna na fino rende, obuhvatajući samo žuti deo. Sipajte dve vrste sode u kiselo mleko i promešajte, ostavite da se aktivira. Jaja umutite žičanom mutilicom sa dve vrste šećera (sačuvajte jedno žumance).

2. Prosejte brašno dva puta i napravite udubljenje, u koje sipate naraslo mleko, jaja, rum, istopljenu mast i koru limuna. Zamesite glatko testo. Nema potrebe da dugo mesite, već samo onoliko koliko je neophodno da postane nelepljivo testo. Posipajte brašnom dok to ne postignete.

3. Oblikujte u loptu, namažite je i ostavite da odstoji 30 minuta do sat vremena. Nakon toga razvijte u koru debljine oko 4-5 mm i isecite oblike vaših gurabija. Stavljajte u posudu pokrivenu papirom za pečenje ili prethodno namazanu. Treba da bude rastojanje među gurabijama.

4. Namažite sa umućenim žumancem sa malo ulja i pospite svaku šećerom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni bez ventilatora dok ne porumeni.

Od ove doze izađu 3 pleha za standardnu rernu.

Ukusne, prhke i sa mirisom Uskrsa!

Nek su vam slatke!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: