Čokoladna praznična torta

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2187k428
Čokoladna praznična torta1 / 4
21/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Odsecite samo jedno parče ove čokoladne torte - ostatak je samo za nas"

Potrebni sastojci

  • brašno - 270 g
  • kakao u prahu - 80 g
  • smeđi šećer - 300 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 120 ml
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • jaja - 2 komada
  • vanilija - 2 komada
  • cimet - po želji
  • Za krem
  • maslac - 135 g mekan
  • šećer u prahu - 400 g
  • kakao - 60 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • čokolada - 100 g istopljena
  • vanila - 1 komad
  • za ukras
  • čokoladne kuglice - bele i braon po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo prosejte brašno i kakao u veliku posudu.

Dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i po želji cimet, mešajući žicom dok se dobro ne sjedini.

Uzmite drugu posudu, razbijte jaja, dodajte vanilu, maslinovo ulje i mleko i dobro umutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.

Dodajte mokre sastojke u suve i lagano mešajte rukom i dodajte vodu.

Nežno mešajte dok testo ne postane glatko.

Podelite testo na dva dela.

Pripremite dva kalupa i vrlo dobro ih nauljite iznutra i stavite smesu. Pecite oko 40-50 minuta.

Kad su kore pečene, ostavite ih da se ohlade, a zatim ih izvadite iz kalupa.

Krem pripremite od maslaca, šećera u prahu i kakaa u velikoj posudi mešajući špatulom.

Dodajte vanilu, pa počnite da dodajete po malo mleka.

Kada se doda kompletno mleko, ubrzajte, muteći dok se ne dobije vazdušast krem.

Vreme je za čokoladu koju istopite i dodate u domaći krem za tortu.

Sklapanje domaće čokoladne torte započnite postavljanjem kore na tanjir za posluženje i zatim je premažite kremom.

Stavite drugu koru za tortu preko krema i premažite i nju, odozgo i sa strane cele torte.

Na vrhu, uz pomoć viljuške, napravite oblike i ukrasite kuglicama od bele i crne čokolade.

Stavite čokoladnu tortu za praznik na 1 sat u frižider, a zatim konzumirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Preporuka
02.07.2021 19:29