Način pripreme
Francuski makaronsi kao za praznik, ima šta još da se poželi, ali ja sam zadovoljna. Počinjemo sa mućenjem belanaca mikserom sa prstohvatom soli u suvoj posudi, dodajemo kristal šećer 2-3 puta i mutimo barem 5 minuta da ne bi bilo kristala, a da smesa bude glatka kao za slatke puslice.
Prosejemo šećer u prahu i bademovo brašno. Tri puta dodajemo belanca u suvu smesu i mešamo špatulom. Sada je trenutak da dodamo boju, mešamo da se dobije homogena smesa jednake boje.
Sipamo u kesu za jednokratnu upotrebu, odsečemo vrhić i špricamo kružiće prečnika 3-4 cm na papir za pečenje u veliku tepsiju. Tepsiju udaramo barem 6-7 možda i više puta u radnu površinu kako bi izašao vazduh.
Ako se na makaronsima pojavi rupa, lagano je zagladimo čačkalicom za zube. Čuvamo sat vremena na hladnom mestu, ali ne u frižideru dok se na dodir ne počne lepiti za prste. Rerna treba da bude zagrejana na 140 stepeni bez ventilatora, pečemo17-20 minuta i gotovo.
Ima detalja u mom receptu za francuske makaronse sa običnom brašnom koji su malo drugačiji.
A ovo ovde su klasični francuski makaronsi. Ostavljamo da se ohlade kolačići, inače su mekani i lomljivi. Pripremamo krem, moj je čokoladni. Istopimo maslac sa izlomljenom crnom čokoladom i svežim mlekom, izmešamo u glatku smesu i skidamo sa ringle.
Kada se blago ohladi, dodajemo tečnu čokoladu i na kraju krem sir za izbalansirani ukus. Sipamo krem u kornet od papira za pečenje, u sredinu makaronsa špricamo i slepimo odozgo sa drugim kružićem. Serviramo francuske makaronse sa čokoladom ohlađene za prazničnu trpezu!
Neka vam je slatko!
Komentari