Način pripreme
Za ove klasične francuske slatkiše sam u robotu veoma fino samleo bademe, pomešao sa šećerom u prahu i prosejao. Smesa teško prolazi kroz sito, ali sam pomogo rukom.
Belanca sam umutio u staklenoj posudi 30 sekundi, pa dodao granulirani šećer u tri porcije. Mutio sam ukupno 4 minuta dok se ne formiraju vrhovi.
Dodao sam boju u prahu (imao sam narandžastu), ponovo mutio na minut.
Prosejanu suvu smesu dodavao sam u tri porcije, mešajući lopaticom ukupno 4 minuta, dok se ne dobije smesa konzistencije kolača, koja ne curi, već se razvlači iz špatule.
Sipao sam u vreću za jednokratnu upotrebu sa vrhom za makaronse (okrugla rupa). Francuske makaronse sam stavljao na podmetač za makaronse i na papir za pečenje (nisam prethodno crtao krugove), rasporedio sam ih.
Koristio sam čačkalicu da uklonim vazduh i protreseo sam sve na radnoj površini da se poravnaju.
Pustio sam ih da se osuše 50 minuta, a zatim ih fenirao sa hladnim vazduhom minut jer nisam imao ventilator pri ruci.
Proverio sam površinu, ne bi trebalo da se lepi. Uključio sam rernu na 150 stepeni sa ventilatorom, kada se zagrejala stavio sam prvu dozu i po satu sam pekao 7 minuta, zatim sam otvorio vrata rerne i smanjio na 140 stepeni.
Kada sam čuo da se grejač isključio, zatvorio sam vrata i pekao još 5 minuta - ukupno 12 minuta.
Zalepio sam francuske makaronse kremom od lešnika i ukrasio gel bojom, koristeći četkicu.