Način pripreme
Samo pre mesec dana sam po prvi put probala da spremim ove kapriciozne slepljene kolačiće, nazvane francuski makaronsi.
Videla sam u jednoj grupi recept za francuske makaronse sa običnim brašnom i odlučila sam da probam za početak za pšeničnim brašnom.
Rezultat kolačića se vidi, ispali su veoma ukusni, iako po izgledu nisu kao kupovni francuski makaronsi. Evo kako se prave:
Belanca da su odstajala na sobnoj temperaturi barem dan. Ovo pravilo važi i za klasične francuske makaronse.
U suvoj posudi se mute belanca sa prstohvatom limunske kiseline, mute se dok ne pobele i dva pute se dodaje kristal šećer tako što se mute dok se ne dobiju tvrdi vrhići poput belog merenga.
Prosejava se brašno sa šećerom u prahu ili pomeša se. Mikserom do ovde, sada se uzima drvena špatula (ili silikonska) i sipa se prosejana smesa u dva navrata u belanca, tako što se dobro meša.
Testo koje se dobije treba da curi, ali da ne pada.
U tepsiju šporeta, na papiru za pečenje, ili na silikonskom papiru špricem sa odsečenim vrhićem oblikuju se mali krugovi veličine otprilike 3-4 cm.
Ostavlja se između njih rastojanje, zato što se sada hvata tepsija i udara se jako u radnu površinu barem 6-8 puta kako bi izašao vazduh iz ovih francuskih kolačića.
Tepsija se ostavlja na hladnom mestu, ali ne i u frižideru, na sat vremena da se osuše. Peče se u zagrejanoj rerni na 140 stepeni bez ventilatora 15-20 minuta, zavisi od rerne.
Kada pipnete odozgo - da se ne lepi za vaše prste. Izvadi se i ohladi.
Priprema se čokoladni krem za slepljivanje tako što se u posudi zagreva maslac, pavlaka i dodaju se komadi čokolade.
Meša se u homogenu smesu i ostavlja se da se ohladi. Slepljuju se dva po dva kolačića i to je. Slatki su, ukusni su, prirpemljeni po principu francuskih makaronsa, ali nisu kao originalni! Neka vam je slatko!