Način pripreme
Kvasac se rastvori u toploj vodi zajedno sa šećerom i ostavi na toplom mestu desetak minuta da se aktivira. Jedna šolja kukuruznog brašna se pomeša sa solju i prelije ključalom vodom.
Snažno mešajte dok ne postane glatka smesa. Dodajte maslinovo ulje i ostavite da se smesa ohladi.
Zatim dodajte kvasac i postepeno dodajte ostatak kukuruznog i pšeničnog brašna.
Umesite testo, oblikujte ga u kuglu, stavite u nauljenu posudu, poklopite i ostavite na toplom 30 minuta.
Nakon toga, testo se stavlja u kalup prečnika oko 22 cm, nauljen maslinovim uljem.
Ostavite na toplom još 30 minuta da ponovo naraste. Hleb se peče oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
Kada porumeni, izvadite ga i stavite na rešetku da se ohladi.
Portugalski kukuruzni hleb je spreman.