Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Slepljeni kolači»Božićni slepljeni kolačići Baci Di Dama

Božićni slepljeni kolačići Baci Di Dama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Božićni slepljeni kolačići Baci Di Dama
Fotografije: marcheva14
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
27 min.
Porcije
25
"Samo jedan zalogaj ovih slepljenih kolačića će vam obezbediti uživanje za ceo dan"

Potrebni sastojci

  • lešnici - 280 g ili brašno od lešnika
  • brašno - 280 g, univerzalno
  • šećer - 200 g, fini, kristal
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 200 g, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1/2 kašičice, ekstrakt
  • za slepljivanje
  • crna kuvertira - 100 g ili Dulce de leche
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni.

Lešnici se sipaju u tepsiju za pečenje u jedan red i zapeku se na 180 stepeni 10 minuta. Dok su još topli, prebacuju se u kuhinjsku pamučnu krpu i njome se istrljaju kako bi se uklonio njihov omotač. Hlade se i fino se samelju.

U posudu se sipaju mleveni lešnici, prosejano brašno, šećer i so. Dodaje se maslac u kockicama, vanila. Sve se umesi na slaboj brzini miksera, može i rukom dok se ne oblikuje testo. Testo se deli na šest jednakih delova.

Svaki deo se oblikuje u fitilj debljine otprilike 2 cm. Testo je sipljivo i može da se kida, da se raspada, ali se pritiska u dlan da se sakupi i ponovo se pažljivo oblikuje. Ako je teško na taj način, testo može da se podeli na više komada da bi se radilo s manjom količinom.

Takođe, ako je nemoguće njegovo sakupljanje, ovo može da je od vrste brašna, suvoće lešnika itd. onda se dodaje od 1/2 kašičice maksimum do maksimum 3 kašičice ledene vode, ali pažljivo, kašika, proba se, ponovo kašika i ponovo se proba da li će se sakupiti. Ukoliko se pretera sa vodom onda će testo popucati za vreme pečenja.

Oblikovani fitilji se hlade u frižideru 2-3 sata ili u zamrzivaču kakoo bi bilo brže, do 30 minuta.

Rerna se zagreva do 160 stepeni.

Uzima se jedan ohlađeni fitilj i seče se na komade otprilike 1 cm. Drugi fitilji za to vreme nastavljaju da se hlade u frižideru. Isečeni komad testa se oblikuje između dlanova u savršeno okruglu lopu. Lopte treba da budu apsolutno jednake veličine, na primer 17 grama svaka, i za veću preciznost se koristi vaga, ovo je jedan od obaveznih uslova da bi se dobio dobar keksić.

Gotove oblikovane slatke loptice se ređaju u tepsiju na papir za pečenje sa rastojanjem jedna od druge.

Slede drugi ohlađeni fitilji.

Po svoj prilici prostorija u kojoj se radi je dovoljno zagrejana, zbog toga kolač treba ponovo da se ohladi, da se stvrdne na hladnom, tako će sačuvati svoj oblik i za vreme pečenja.

Peče se u zagrejanoj rerni na 160-165 stepeni otprilike 12-14 minuta. Kod mene pečenje je trajalo tačno 12 minuta prema satu.

Vade se i u potpunosti se hlade na rešetci.

Slepljuju se sa Dulce de Leche, ali mogu da se slepljuju i sa prethodno istopljenom i ohlađenom čokoladom.

Slepljeni kolačići se ređaju ispravljeni dok se ne stegne čokolada.

Kolači sa lešnicima i Dulce de Leche Poljubac dame - Baci Di Dama potiče iz regije Piemonte, a ovo je upravo oblast lešnika u Italiji. Poznati su još od 19. veka i u početku su rađeni samo sa brašnom od lešnika koje je verovatno dostupnije u ovoj oblasti Italije.

Danas ima mnogo varijanti kolačića, tako što se sorta sa bademima i kakaom naziva Baci Dorati ili zlatni poljubac. U osnovi je testo od maslaca sa dodatkom od fino mlevenih pečenih lešnika. Kolačić je hrskav, topi se u ustima sa predivnim ukusom lešnika/badema.

Davi di Dama bukvalno znači poljubac dame, loptice od lešnika, slepljeni sa čokoladom koji podsećaju na usne spremne za poljubac.

Počastite se i vi Božićnim slepljenim kolačićima Baci Di Dama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: