Način pripreme
U posudi miksera na niskom ubrzanju se muti brašno, so, šećer i vanilin šećer. Dodaje se maslac u kockicama i umesi se testo koje je oblikovano u velike mrve. Dodaju se žumanca, mute se, oblikuje se tvrđe testo i na kraju se dodaju mleveni lešnici. Oblikovano testo se uvija u foliju i ostavlja se na sat vremena u frižideru, ono može da odstoji na hladnom do 3-4 dana.
Od ohlađenog testa se otkidaju komadi jednake veličine, otprilike 20-21 gram. Koristim električnu vagu. Oblikuju se u lepu loptu i ređaju se na rastojanju u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Drškom drvene kašike tačno po sredini se pravi udubljenje da se stvori mala rupa, ali da se ne stiže do dna.
Obe vrste želea se stavljaju u dva šprica, seče se mali otvor i nanosi se slatko, jednom tamno, jednom svetlo.
Nemački kolačići se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 10-12 minuta. Ne prepeku se, da ne bi popucali. Ako se dodirne kolačić dok je još uvek u rerni, onda će on biti mekan i izgledaće sirovo, ali nije tako, on je spreman za vađenje. Kod mene pečenje je trajalo tačno 11 minuta.
Vade se i hlade se u samoj tepsiji, oni su krhki dok su vrući.
Ovi domaći kolačići imaju dug rok trajanja pri pravilnom čuvanju u tegli, kutijama i na hladnom.
Božićni kolačići sa ukusnim nadevom su radost za oči i nepce.
Napomena: Lešnici mogu da se zamene brašnom od lešnika i nisam ga unapred zapekla.