Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Božićni kolačići sa ukusnim nadevom

Božićni kolačići sa ukusnim nadevom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k225
Božićni kolačići sa ukusnim nadevom
Fotografije: marcheva14
1 / 4
29/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
35
"Unesite dodatni praznični duh ovim toliko ukusnim kolačićima sa nadevom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, univerzalno
  • šećer u prahu - 75 g
  • so - 1 prstohvat
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • so - 1 prstohvat
  • žumanca - 2 komada, M
  • maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • lešnici - 100 g, mleveni, blago zapečeni
  • NADEV
  • žele - 5 supenih kašika, crna ribizla ili dr. tamni
  • žele - 5 supenih kašika, kajsija/pomorandža ili dr. svetli
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi miksera na niskom ubrzanju se muti brašno, so, šećer i vanilin šećer. Dodaje se maslac u kockicama i umesi se testo koje je oblikovano u velike mrve. Dodaju se žumanca, mute se, oblikuje se tvrđe testo i na kraju se dodaju mleveni lešnici. Oblikovano testo se uvija u foliju i ostavlja se na sat vremena u frižideru, ono može da odstoji na hladnom do 3-4 dana.

Od ohlađenog testa se otkidaju komadi jednake veličine, otprilike 20-21 gram. Koristim električnu vagu. Oblikuju se u lepu loptu i ređaju se na rastojanju u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Drškom drvene kašike tačno po sredini se pravi udubljenje da se stvori mala rupa, ali da se ne stiže do dna.

Obe vrste želea se stavljaju u dva šprica, seče se mali otvor i nanosi se slatko, jednom tamno, jednom svetlo.

Nemački kolačići se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 10-12 minuta. Ne prepeku se, da ne bi popucali. Ako se dodirne kolačić dok je još uvek u rerni, onda će on biti mekan i izgledaće sirovo, ali nije tako, on je spreman za vađenje. Kod mene pečenje je trajalo tačno 11 minuta.

Vade se i hlade se u samoj tepsiji, oni su krhki dok su vrući.

Ovi domaći kolačići imaju dug rok trajanja pri pravilnom čuvanju u tegli, kutijama i na hladnom.

Božićni kolačići sa ukusnim nadevom su radost za oči i nepce.

Napomena: Lešnici mogu da se zamene brašnom od lešnika i nisam ga unapred zapekla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: