Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Tradicionalni sicilijanski božićni kolačić

Tradicionalni sicilijanski božićni kolačić

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Tradicionalni sicilijanski božićni kolačić5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
30
"Da li ste nekada probali ovaj sicilijanski božićni kolač? Ako niste, sada je trenutak da ne biste posle žalili"

Potrebni sastojci

  • univerzalno brašno - 270 g
  • kakao - 30 g, visokog kvaliteta
  • prašak za pecivo - 8 g
  • šećer - 125 g, kristal
  • cimet u prahu - 2 g, ili ovo je 1/4 kašičice
  • kora pomorandže - izrendana kore od 2
  • med - 2 kašičice, tečni
  • maslac - 120 g, na sobnoj temperaturi
  • jaja - 1 L
  • žumance - 1 L
  • i još
  • kuvertira - 150 g, crna, istopljena + 1 kašičica ulja
  • orašasti plodovi - krupno iseckani pistaći, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

U posudi se izmeša brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo i cimet metalnom žicom za mućenje. Odozgo se stavlja maslac u kockicama i muti se mikserom na niskoj brizini dok se ne oblikuje peščano testo.

Dodaje se celo jaje, žumance, med i izrendana kora pomorandže. Ponovo se muti i oblikuje se homogeno testo. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 2 sata, može i celu noć, ili da se kolačići prave u toku dva, tri dana.

Od ohlađenog testa se otkidaju komadi jednake veličine - otprilike 20-22 grama, koristi se vaga. Oblikuje se lopta, spljeska se i oblikuje se ovalni oblik, on je obavezan i karakterističan za ove sicilijanske kolačiće.

Ređaju se u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, na rastojanju jedan od drugog.

Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 8-10 minuta, kolač se ne prepeče, na dodir u rerni odozgo je mekan, ali njegovo dno je dobro ispečeno. Vade se i hlade se, prvo u samoj tepsiji, oni su krhki, a nakon toga se vade na rešetku da se u potpunosti ohlade.

Ohlađeni kolačići se umaču u istopljenu čokoladu, može i samo odozgo da se umoče, ređaju se na papir za pečenje i još dok je mokra čokolada, posipa se krupno iseckanim pistaćima. Ostavljaju se na sobnoj temperaturi da se stegne čokolada.

Ovo je tipičan čokoladni kolačić sa osnovom od kakaoa i čokoladnim prelivom sa aromom pomorandže i malkice cimeta, sa hrskavim zidovima i mekanom unutrašnošću.

Oblikovanje kolačića je malo teže, zato što testo omekne, lepi se za dlanove ruku, ali uz malo strpljenja i malo pomoći male oklagije i poslastičarske špatule će se oblikovati lep disk, a zatim i ovalni oblik.

Istina je da će testo od kakaoa u potpunosti pokriti ruke, ali ovo je malo zadovoljstvo pripremanja ovog malog, ukusnog, aromatičnog tradicionalnog sicilijanskog božićnog kolačića.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: