Način pripreme
Pomeša se kvasac sa svežim mlekom, dodaje se prstohvat soli, šećer i posipa se brašnom.
Proseje se otprilike 1 kilogram brašna.
Kada se kvasac aktivira, izmeša se kiselo mleko i soda.
Dodaje se so u brašno, kiselo i sveže mleko.
Umesi se ne mnogo tvrdo testo.
Ostavlja se da odstoji nekoliko sati u frižideru (najbolje na jednu noć).
Vadi se iz frižidera, izmeša se i oblikuje se pogača tako što se između slojeva stavlja 125 g maslaca i razvija se oklagijom.
Ostavlja se da ponovo naraste.
Kada je gotovo, muti se jaje sa kašičicom ulja.
Premazuje se pogača, posipa se susamom, makom i čim želite - po vašem ukusu.
Slavski kolač se peče na 180 stepeni dok ne bude gotov.
Testo postaje mehurasto i odgovarajuće za pogače, pice, mekike i još mnogo toga.
Prijatno sa ovim domaćim slavskim kolačem!