Način pripreme
Patlidžani i tikvice se operu i iseckaju na kolutove.
Patlidžani mogu da se stave u posudu sa posoljenom vodom kako bi nestao njihov gorki ukus.
Paprike se operu, očiste od semenki i seckaju na kockice.
Luk i beli luk se očiste, sitno se iseckaju i proprže se na maslinovom ulju na otprilike pet minuta.
Kada omekšaju, dodaje se paradajz pire i pasirani paradajz.
Sos se začini solju, kuminom i suvim origanom. Kuva se otprilike pet minuta.
Povrće se ređa u pravougaonu tepsiju, ređaju se kolutići tikvica sa kolutićima patlidžana, a između njih komadići paprika.
Posipaju se solju i mlevenim crnim biberom.
Odozgo se raspoređuje paradajz sos, nakon čega se ukusni ratatuj pokriva folijom i stavlja se u rernu.
Pecite ukusno povrće u rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta (ili dok povrće ne omekne).
Malo pre nego što bude gotovo, skida se folija i povrće se peče još otprilike 10 minuta.
Pečeno povrće u paradajz sosu se servira posuto sitno iseckanim svežim peršunom.