Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Meze»Grilovani avokado

Grilovani avokado

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Grilovani avokado
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
4 min.
Ukupno
14 min.
Porcije
2
"Ne voli svako avokado, ali onima od vas koji ga obožavaju sigurno će se mnogo dopasti i ovaj način pripremanja kao za predjelo ili garnirung"

Potrebni sastojci

  • avokado - 2 komada
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike + za podmazivanje tignja
  • korijander - 1 supena kašika, sušeni izmrvljeni listovi
  • limeta - 1 komad
  • maldonska so - po ukusu (u ljuspama)
* merne jedinice

Način pripreme

Malo je netradicionalno da zamislimo avokado u toploj varijanti - grilovani, ali zapravo ako probamo, iznenadićemo se koliko je zanimljivo i prijatno.

Za taj cilj biramo avokado koji je sazreo, ali ne prezreo i onaj koji se lako raspada.

Ogulimo ga, isečemo poprečno kroz sredinu, posle prepolovimo i vadimo košticu. Četiri polovinice sečemo još jednom na četvrtinice.

Komade avokada uvaljamo u maslinovo ulje, malo soka od limete i izmrvljene listove korijandera. Kod mene nije bilo potrebe više začinjavati, ali vi ukoliko želite stavite i druge arome, na primer beli luk u spreju.

Gril tiganj zagrejemo na jakoj vatri, unapred podmazan. Mali trik kako bi se izbeglo da se avokado zalepi jeste da na tiganj stavimo list papira za pečenje i njega da podmažemo.

Ređamo komade voća (avokado je voće) i kratko pečemo sa obe strane. Kada se formiraju karakteristične tamno zlatkaste pruge, vadimo.

Ovo lagano prženje i dimljenje daje zaista sjajan ukus.

Grilovani avokado posipamo sokom od limete, još maslinovog ulja i maldonskom solju.

Poslužujemo kao predjelo ili garnirung za ribu i bela mesa.

Jednostavno, ali ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: