Način pripreme
Počnite sa pravljenjem osnove za tart sa bademima.
U posudu blendera stavite bademe i šećer. Sameljite ih u fine mrvice. Dodajte brašno od spelte, brašno od rogača, prstohvat soli i maslac iseckan na kockice. Blendajte smesu u kratkim pulsacijama.
Zatim sve prebacite u posudu i dodajte jaje. Umesite testo za osnovu. Nije neophodno dugo mešenje, samo koliko je potrebno da se pomešaju sastojci.
Testo stavite između dva sloja papira za pečenje i razvijte ga u tanak sloj sa prečnikom malo veći od prečnika kalupa. Koristila sam kalup sa prečnikom od 24 cm.
Skinite jedan sloj papira i pomoću drugog ga prebacite u kalup za pečenje.
Osnovu pritiskajte prstim oblikujući i bord. Prođite oklagijom po rubu kalupa kako biste uklonili višak krajeva,
Koru za tortu izbockajte viljuškom i stavite u frižider na 20 minuta.
Za to vreme napravite krem sa jajima. U posudi pomešajte žumanca, šećer, kukuruzni skrob i vanilu. Dobro umutite mikserom. Zatim u mlazu dodajte sveže mleko ne prestajući sa mešanjem.
Smesu za krem prebacite u šerpu i stavite da se kuva na slaboj ringli uz neprestano mešanje dok se ne zgusti.
Skinite sa ringle i dodajte maslac u vrući krem. Izmešajte dok se u potpunosti ne usvoji. Krem gusto pokrijte folijom da se ne bi formirala korica i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Ohlađenu osnovu za voćni tart stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta. Ostavite i da se ona u potpunosti ohladi.
Operite voće koje ste izabrali i posušite ga kuhinjskim ubrusom. Ja sam izabrala borovnice, kajsije i trešnje, ali možete koristiti razno sezonsko voće.
U već ohlađeni krem dodajte kiselu pavlaku i mutite mikserom na niskom ubrzanju 1 minutu.
Neverovatni tart napunite kremom i izravnajte špatulom.
Garnirajte voćem i stavite u frižider na barem 4-5 sati.
Uživajte u raskošnomzdravom voćnom tartu, neka vam je slatko!