Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Zdrav voćni tart

Zdrav voćni tart

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Zdrav voćni tart
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 3
03/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Ovaj recept ne samo da je ukusan, nego vam neće smetati ni da ga pojedete! Ne postoji način da se ne isproba ovaj recept, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • osnova
  • brašno od spelte - 200 g
  • maslac - 100 g, hladan
  • bademi - 50 g, sirovi
  • smeđi šećer - 100 g
  • jaja - 1 komad
  • vanila
  • brašno od rogača - 2 supene kašike
  • so - prstohvat
  • krem
  • žumanca - 5 komada
  • kukuruzni skrob - 5 supenih kašika
  • smeđi šećer - 10 supenih kašika
  • sveže mleko - 600 ml
  • vanila - 1 komad
  • maslac - 50 g
  • kisela pavlaka - 100 g
  • još
  • voće - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pravljenjem osnove za tart sa bademima.

U posudu blendera stavite bademe i šećer. Sameljite ih u fine mrvice. Dodajte brašno od spelte, brašno od rogača, prstohvat soli i maslac iseckan na kockice. Blendajte smesu u kratkim pulsacijama.

Zatim sve prebacite u posudu i dodajte jaje. Umesite testo za osnovu. Nije neophodno dugo mešenje, samo koliko je potrebno da se pomešaju sastojci.

Testo stavite između dva sloja papira za pečenje i razvijte ga u tanak sloj sa prečnikom malo veći od prečnika kalupa. Koristila sam kalup sa prečnikom od 24 cm.

Skinite jedan sloj papira i pomoću drugog ga prebacite u kalup za pečenje.

Osnovu pritiskajte prstim oblikujući i bord. Prođite oklagijom po rubu kalupa kako biste uklonili višak krajeva,

Koru za tortu izbockajte viljuškom i stavite u frižider na 20 minuta.

Za to vreme napravite krem sa jajima. U posudi pomešajte žumanca, šećer, kukuruzni skrob i vanilu. Dobro umutite mikserom. Zatim u mlazu dodajte sveže mleko ne prestajući sa mešanjem.

Smesu za krem prebacite u šerpu i stavite da se kuva na slaboj ringli uz neprestano mešanje dok se ne zgusti.

Skinite sa ringle i dodajte maslac u vrući krem. Izmešajte dok se u potpunosti ne usvoji. Krem gusto pokrijte folijom da se ne bi formirala korica i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Ohlađenu osnovu za voćni tart stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta. Ostavite i da se ona u potpunosti ohladi.

Operite voće koje ste izabrali i posušite ga kuhinjskim ubrusom. Ja sam izabrala borovnice, kajsije i trešnje, ali možete koristiti razno sezonsko voće.

U već ohlađeni krem dodajte kiselu pavlaku i mutite mikserom na niskom ubrzanju 1 minutu.

Neverovatni tart napunite kremom i izravnajte špatulom.

Garnirajte voćem i stavite u frižider na barem 4-5 sati.

Uživajte u raskošnomzdravom voćnom tartu, neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: