Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart od trešanja sa belom čokoladom

Tart od trešanja sa belom čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Tart od trešanja sa belom čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
33 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
10
"Sa zadovoljstvom bismo bez razmišljanja zamenili čak i svu hranu kod kuće za jedno parče ovog tarta od trešanja sa belom čokoladom"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • brašno - 200 g
  • kravlji maslac - 120 g, hladni
  • smeđi šećer - 50 g
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • Krem od maslaca
  • bela čokolada - 160 g, za rastapanje
  • voda - 50 g
  • kravlji maslac - 54 g
  • kora limete - 1 kašičica, fino izrendana
  • Glazura od trešanja
  • trešnje - 150 g, očišćene od koštica + 5 - 6 celih za dekoraciju
  • sok o limuna - 40 ml, sveže ceđen
  • šećer - 70 g
  • želatin - 1 list, 2 g ili 2.5 g
  • kora limete - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Raskošan voćni tart sa ukusom trešanja, limete i bele čokolade, odgovarajuć za posluživanje kao izvrstan desert za vaše specijalne povode.

Počinje se sa pripremanjem kore koja je od dosta sipkavog testa sa maslacem.

Sipaju se u posudu brašno, prstohvat soli i šećer (smeđi šećer najbolje je da se samelje u puder, ali može i da ostane u kristalima, nije problem).

Isecka se hladni maslac u komadiće i tlja se dok se ne dobiju mrve. Ako se umuti za sekunde u blenderu, bude mnogo brže.

Dodaje se malo mleka, otprilike 1 supena kašika hladnog, tako se mrvice od maslaca objedinjavaju u testu.

Oblikuje se u loptu i razvija se između dva lista papira za pečenje. Oblik zavisi od tepsije u kojoj ćete peći - ako je standardno okrugao kalup za tart 26 cm, onda se testo razvija u okruglu kora sa prečnikom od 28 cm.

Ako ste kao ja izabrali pravougaone kalupe za tart (11.5/34.5 cm) onda razvijajte u pravougaoni kalup i stavljajte dva centimetra odozgo za zidove.

Gornji sloj papira se odlepi i razvijena kora se okreće na kalup tako što se prstima pritiska da se zalepi za zidove i dno. U slučaju da se pokida, ne brinite, možete da oblikujete i zalepite direktno u tepsiji.

Ako kalup za tart nema rupe, prave se ubodi viljuškom da se ne bi izduvao prilikom prečenja.

Stavlja se da odstoji u zamrzivaču na 15 minuta.

Peče se 20 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja po rubovima na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni.

Kora se ostavlja da se u potpunosti ohladi i za to vreme se priprema krem od maslaca sa belom čokoladom i dahom limete.

Izrenda se čokolada u metalnu posudicu i u nju se sipa voda. Stavlja se na vodenu paru na 37°C, najviše 40°C uz neprestano mešanje otprilike 3 minuta da se istopi i sve spoji.

Dodaje se maslac i nastavlja se ista procedura još 4 minuta. Na kraju se aromatizuje fino izrendanom korom limete - bez belih delova.

Sipa se pripremljeni beli krem na koru i stavlja se na 30 minuta u frižider da se stegne.

Dolazi red na kuvertiru od trešanja tako što se za nju 5 minuta kuvaju trešnje očišćene od koštica, šećera i soka od limuna.

Pasira se, procedi se i ostavlja se temperatura od spadne do 80°C, pri čemu se za to vreme želatin hidrira u hladnoj vodi.

Kada list želatina nabubri, ocedi se od vode i stavlja se u kuli od trešanja. Meša se i ostavlja se na nekoliko minuta da još spadne temperatura i da nije topao preliv kada ga sipamo na krem.

Tart se vadi iz frižidera, preliva se glazurom od trešanja i ponovo se stavlja da se stegne na 2 sata.

Gotov tart od trešanja sa belom čokoladom se ukrašava svežim trešnjama i fino izrendanom korom limete.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: