Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Meze»Predjelo od škampa sa limunom i medom

Predjelo od škampa sa limunom i medom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Predjelo od škampa sa limunom i medom
Fotografije: Ivelina
1 / 2
31/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
4
"Ne zanemarujte predjelo, okrenite se nečem ukusnom i veoma svežem kao što su ovi škampi sa limunom"

Potrebni sastojci

  • škampi - 16 komada
  • belo vino - 50 ml, penušavo
  • limun - 1 komad
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - oko 2 supene kašike, ekstra devičansko
  • med od bagrema - 1 supena kašika
  • kavijar - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Škampi sa limunom su jednostavno i ukusno meze koje se sprema za ručak ili večeru sa gostima ili služi za specijalne povode i praznike: kao predjelo da se servira sa svežom salatom ili kavijarom.

Za uspeh jela važno je da se škampi kuvaju u tiganju samo nekoliko minuta tako što se limun dodaje tek na kraju kuvanja. Na taj način rakovi će biti mekani, a limun će dati svež ukus jelu.

U mom receptu dodala sam i malo belog vina. Za pripremanje takođe možete da dodate škampe prema dostupnosti. Ali evo kako da napravite ovo aromatično i ukusno jelo samo za nekoliko minutica.

Očistite škampe: odstranite ljusku i glave, ostavljajući rep. Takođe, izvadite creva škampa od leđa pomoću čačkalice za zube, nakon čega ih isperite tekućom vodom. Posušite ih papirnim ubrusom.

Ogulite beli luk i uklonite unutrašnjost. Zapecite ih na tiganju s 3 supene kašike maslinovog ulja.

U međuvremenu iscedite limun i izrendajte koru bez belog dela, jer je gorak.

Dodajte škampe u tiganj i dinstajte ih na jakoj vatri 10 sekundi.

Dodajte med i dobro karamelizujte sa obe strane otprilike 5 minuta.

Dodajte belo vino i ostavite ga da ispari. Začinite solju i crnim biberom i isključite ringlu.

U ovom trentku dodajte limunov sok i izrendanu koru limuna, ukoliko želite, dodajte iseckan peršun i izmešajte.

Vaši škampi u tiganju su spremni za serviranje vrući ili ohlađeni.

Dekorišite kavijarom, maslinama i limunom ili zelenom salatom.

Saveti:

Važno je da pripremite škampe za nekoliko minuta, u protivnom slučaju oni će postati tvrdi i žilavi. Takođe, nemojte dodavati limunov sok dok kuvate, u protivnom slučaju rakovi će biti gorki.

Predjelo od škampa sa limunom i medom je veoma ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: