Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se konzumira kavijar

Kako se konzumira kavijar

ZoriZori
Guru
238243

Kavijar je nekad važio za veoma retku namirnicu i specijalitet, konzumirala ga je samo elita i priparnici aristokratije, ali je on danas dostupan i može se naći na trpezi.

Nezavisno od toga koliko ga ima u prodavnicama, njegov jedinstveni ukus može za vas biti pravi izazov, posebno to važi kada ga probate prvi put. Saznajte kako se konzumira kavijar i kako da uživate u ovom elegentnom delikatesu.

1. Treba da znate šta jedete

Kavijar predstavlja jaja ribe, obično jesetre. Danas je dosta dostupniji kavijar, napravljen od lososa i jesetre.

2. Čuvajte ga na hladnom mestu

Kavijar treba da se servira hladan, nikada ne treba da se servira ako je njegova temperatura sobna. Konzumirajte kavijar tek nakon što ga dobro ohladite i poslužite ga u hladnoj posudi, kako bi njegova temperatura ostala niska.

3. Koristite odgovarajući pribor

Kavijar nikada ne treba da se servira u metalnoj posudi ili čak da se jede metalnim viljuškama, jer to utiče na njegovo ukus, pa da on postane gorak ili da ima metalni ukus. Poslužite kavijar u keramičkim, staklenim ili plastičnim posudama, kako biste sačuvali njegov ukus.

4. Probajte, postoje razne vrste

Kavijar se može naći u raznim oblicima i svaki od njih ima nešto drukčiji ukus. Probajte različite vrste kavijara, kako biste naišli na onaj koji najviše odgovara vama. Nemojte se obeshrabriti ako prva vrsta koju probate ne bude zadovoljavajućeg ukusa.

5. Konzumirajte u manjim zalogajima

Kavijar bi trebalo da se servira i konzumira u količinama koje ne prelaze jednu kašiku. Prema tradiciji, kavijar se konzumira u mali zalogajima, kako bi se više uživalo, a i kako bi se što bolje osetio njegov ukus, a da se pritom čula ne preopterete zbog njegove arome ili teksture.

6. Jedite ga sa krekerima

Kavijar se često služi sa neslanim keksom, krekerima ili hlebom ili sa malim tradicionalnim ruskim palačinkama -tzv, blini. Degustacija kavijara u takvom prijatnom "društvu" će otkriti sve njegove kvalitete.

7. Garnirajte ga

Probajte kavijar sa nekim tradicionalnim garnirima, koji uključuju sveže biljke poput peršuna ili mirođije, u kombinaciji sa kiselom pavlakom, iseckanim lukom, tvrdo kuvanim jajetom. Ovakvi garniri će, svakako, učiniti vašu konzumaciju bogatijom.

8. Konzumirajte ili servirajte celo pakovanje

Kavijar se uglavnom prodaje u malim posudama, pa je samim tim predviđeno da je on jede u malim količinama, a te posude su jedna porcija. Jedite kavijar ili ga servirajte celog, nemojte čuvati ništa za posle. Kada se kavijar otvori i ne konzumira, tada mu se ukus menja i brzo se kvari.

9. Koristite ga kao predjelo

Kavijar je namenjen da se konzumira kao predjelo pre glavnom jelo, ali se nikako ne treba sevirati kao glavno jelo. Imajte u vidu to, kada jedete ili servirate kavijar, jer kada se posluži kao glavno jelo, to može biti veoma skupo i verovatno će negativno uticati na želju da ga ponovo probate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji