Način pripreme
Očistite škampe od vene, koja prolazi po dužini tela morskog ploda. Rasecite od spoljašnje strane po dužini i izvadite venu štapićem ili oštrim nožem.
U posudu iscedite sok od citrusa limete i limuna, a po želji možete dodati malo soka od pomorandže.
Izrendajte koru jedne limete i koru pola limuna.
Dodajte u marinadu so, biber, iseckanu papriku ljutu, korijander i crveni luk na tankim ivicama.
Unutra stavite škampe sirove i rasporedite ih u tankom sloju, a ne na gomili. Marinada treba da ih pokriva.
Staite u frižider na 2 sata tako se pripremaju i neće biti sirovi, iako nisu prošli termičku obradu. Primetićete da su izgubili providnost i pobeleli.
U nekim receptima se škampi prethodno malo blanširaju, nekoliko minuta u vreloj vodi, ali po mom mišljenju za seviče to nije potrebno.
U marinovane morske plodove stavite maslinovo ulje i sitno iseckan paradajz, može crvena i zelena paprika.
Dobro promešajte i ostavite na sat-dva u frižideru da se upiju mirisi i pomešaju svi ukusi.
Servirajte seviče od škampa hladno u niskim staklenim čašama ili posudama. Sipajte i sos iz marinade.
Servirajte tapase samostalno ili u društvu hleba, čipsa od banane ili batata, belog pirinča ili avokada u komadima.
Sveže i veoma aromatično!