Način pripreme
Delim omiljenu turšiju naše porodice - brz i ukusna.
Na prvom mestu i najvažnije, nemojte eksperimentovati sa sirćetom i šećerom kod ovog recepta za turšiju sa karfiolom! Ukoliko čitate slične recepte sa sirćetom, nemojte kombinovate odva ili nekoliko različitih recepata! Ovaj je bez šećera i sirćeta i u tome je njegov čar!
I tako...
Iseckate kupus za turšiju na sitno kao za kupus salatu. Iseckate luk na kolutiće, zelenu papriku - krupno, celer, šargarepe - krupno, i razdvijte karfiol na krupne komade, sve izmešajte.
Na dno teglica stavite 3-4 komada sveže isečenih štapića vinove loze 3-4 cm (ukoliko nemate, zamenite komadićem crne gorušice u svakoj tegli), nekoliko kriški jabuke i dopunite do gore smesom od kupusa i drugim povrćem.
Ako punite teglice za kompot, stavljate jednu ravnu kašičicu morske soli, ako punite tegle od tri litre, stavljate tri i po kašike morske soli i sipate vodu do vrha.
Stavljate najlonske poklopce i razdrmate tegle prve nedelje svakog dana. Posle ih stavljate u podrum na hladno i imaćete ukusno meze uz rakiju tokom cele zime!
Uz to, na dno svake teglice stavljamo po desetak sirovih oraha za dodatnu aromu, s obzirom na to da ih imam u dvorištu, ali nije obavezan sastojak Strandžanske turšije sa kupusom i karfiolom.
Neka vam je ukusno!