Način pripreme
Meso se očisti i opere, iseče se na parčiće i zaprži se u ulju dok ne postane zlatasto.
U istoj masnoći se zaprže na sitno isečen crni luk, šagrarepa, paprike, ružice karfiola iskidane na sitno, iseckan kiseli kupus i pirinač. Dodaje se rasol, a ako je veoma kisela ili slana dodaje se i malo vode.
Začinjava se biberom, kuminom i zrnima pimenta.
Đuvečara se maže maslacem iznutra, sipa se u nju pirinač sa povrćem i skroz odozgo u njima se prave rupe u raspoređuje se zaprženo ćureće meso i malo maslaca. Ako procenite dolijte i malo mlake vode.
Đuvečara se poklapa i stavlja se u hladnu rernu na slabiju temperaturu na oko 15-20 minuta dok se glinena posuda ne zagreje i nakon toga se temperatura povećava na 220 stepeni.
Peče se oko jedan sat i nakon što se isključi rerna, ostavlja se u njoj ali se ne otvara pokopac još pola sata na preostaloj temperaturi.
Jelo se servira vruće.