Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Strandžanska turšija sa kupusom i karfiolom

Strandžanska turšija sa kupusom i karfiolom

Marto_86Marto_86
Početnik
1614
Strandžanska turšija sa kupusom i karfiolom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Pripremite ovu turšiju i imaćete ukusno meze uz rakiju tokom cele zime!"

Potrebni sastojci

  • kupus - 10 kg
  • šargarepe - 2 kg
  • paprike - 3 kg, zelene
  • luk - 5 glavica
  • celer - 2 glavice
  • karfiol - 2 kg
  • so - 400 g, krupna
  • jabuke - 1 kg, zelene
  • štapići vinove loze - 1 snop (ili crna gorušica, u svakoj teglici)
* merne jedinice

Način pripreme

Delim omiljenu turšiju naše porodice - brz i ukusna.

Na prvom mestu i najvažnije, nemojte eksperimentovati sa sirćetom i šećerom kod ovog recepta za turšiju sa karfiolom! Ukoliko čitate slične recepte sa sirćetom, nemojte kombinovate odva ili nekoliko različitih recepata! Ovaj je bez šećera i sirćeta i u tome je njegov čar!

I tako...

Iseckate kupus za turšiju na sitno kao za kupus salatu. Iseckate luk na kolutiće, zelenu papriku - krupno, celer, šargarepe - krupno, i razdvijte karfiol na krupne komade, sve izmešajte.

Na dno teglica stavite 3-4 komada sveže isečenih štapića vinove loze 3-4 cm (ukoliko nemate, zamenite komadićem crne gorušice u svakoj tegli), nekoliko kriški jabuke i dopunite do gore smesom od kupusa i drugim povrćem.

Ako punite teglice za kompot, stavljate jednu ravnu kašičicu morske soli, ako punite tegle od tri litre, stavljate tri i po kašike morske soli i sipate vodu do vrha.

Stavljate najlonske poklopce i razdrmate tegle prve nedelje svakog dana. Posle ih stavljate u podrum na hladno i imaćete ukusno meze uz rakiju tokom cele zime!

Uz to, na dno svake teglice stavljamo po desetak sirovih oraha za dodatnu aromu, s obzirom na to da ih imam u dvorištu, ali nije obavezan sastojak Strandžanske turšije sa kupusom i karfiolom.

Neka vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: