Način pripreme
1. Šećer i voda se stavljaju na umerenu vatru i kuvaju se u sladak sirup 3-4 minute.
2. U vrući sirup se sipa brendi.
3. Okrugla dinja se seče poprečno kroz sredinu. Kašikom se izdube semenke i stavljaju se u metalnu cediljku koja se stavlja na čašu u koju će se cediti sok (pritiska se kašikom).
4. Odgovarajućim priborom (ja sam koristila istu kašiku) se izdubi mesasti deo voća, pazeći da se ne probije kora.
Sok koji se odvaja takođe se sipa u odvojeni deo sa semenkama i stavlja se u sirup.
posudice od dinje se uvijaju streč folijom i stavljaju se u frižider.
5. U blenderu se samelje dinja (400 g od izdubljenog voća) zajedno sa sirupom (120 ml sirupa). Dobija se gladak srednje gust pire.
6. Voćna tečnost se sipa u kalupčiće za led i stavlja se u zamrzivač na minimum 4 sata dok se dobro ne stegne.
7. Posude od polovinica dinje se vade iz frižidera.
Zamrznute kockice smese od voća se stavljaju u blender i melju se 3-4 sekunde. One ne postaju mnogo tvrde, tako da ne brinite se da će oštetiti vaš uređaj.
Potrebno je prosto da se usitne, da ne da se pretvore u glatku smesu sličnu voćnom sorbeu.
8. Dinje se pune ledenim granitom, ukršavaju se mentom i poslužuju se.
Sjajan predlog za letnje dane je ovaj svež letnji desert sa dinjom!