Način pripreme
Da pojasnim, može mirno da se koristi kravlji sir, ali s obzirom na to da ja volim da radim na nekim receptima koji su prikladniji, biram sir Halumi, zbog toga je i soli malo vipem, zato što je on u principu gotovo bezukusan ukoliko nije podložen toplotnoj obradi u tiganju. Moj je bio sa pikantnim začinima i zbog toga sam dodala malo više soli, sve je pitanje ukusa, osećaja i izbora.
U posudu se sipa brašno, maslac u kockicama i izrendani sir. Dobro se mesi dok se ne oblikuje testo. Ne dodaje se više brašna. Vadi se iz posude, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na otprilike 30-40 minuta.
Ohlađeno testo se deli na dva dela da bi bilo lakše tako što se jedan deo stavlja u frižider. Razvija se na malo brašna sa debljinom od otprilike 3-4 mm. Izravnaju se strane da se dobije pravougaonik. Seče se na trake širine 1.5 cm. Seku se na željenu dužinu.
Ređaju se u tepsiju na papir za pečenje. Na taj način se razvija i ostali komad testa,
Slani štapići se premazuju umućenim jajetom i posipaju se susamom i makovim semenom. Može da se koristi kim - sve je pitanje izbora.
Ovi slani štapići sa sirom se peku u rerni zagrejanoj na 180 stepeni otprilike 15 minuta - dok ne postanu zlatasti.
Vade se iz rerne i ostavljaju se da se u potpunosti ohlade u tepsiju, zato što su oni veoma lomljivi, zbog toga što su sa maslacem.
Ovi slani štapići 1:1:1 su poznatog i omiljenog tradicionalnog ukusa.