Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Slana Testa»Slani štapići 1:1:1

Slani štapići 1:1:1

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Slani štapići 1:1:1
Fotografije: marcheva14
2 / 3
20/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
20
"Prepoznaćete ukus ovih slanih štapića i verovatno ćete uroniti u drage uspomene iz svog detinjstva"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, univerzalno
  • kravlji maslac - 250 g, na sobnoj temperaturi
  • halumi - 250 g, sir
  • so - 1 1/2 kašičice
  • jaja - za premazivanje
  • seme maka - za posipanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da pojasnim, može mirno da se koristi kravlji sir, ali s obzirom na to da ja volim da radim na nekim receptima koji su prikladniji, biram sir Halumi, zbog toga je i soli malo vipem, zato što je on u principu gotovo bezukusan ukoliko nije podložen toplotnoj obradi u tiganju. Moj je bio sa pikantnim začinima i zbog toga sam dodala malo više soli, sve je pitanje ukusa, osećaja i izbora.

U posudu se sipa brašno, maslac u kockicama i izrendani sir. Dobro se mesi dok se ne oblikuje testo. Ne dodaje se više brašna. Vadi se iz posude, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na otprilike 30-40 minuta.

Ohlađeno testo se deli na dva dela da bi bilo lakše tako što se jedan deo stavlja u frižider. Razvija se na malo brašna sa debljinom od otprilike 3-4 mm. Izravnaju se strane da se dobije pravougaonik. Seče se na trake širine 1.5 cm. Seku se na željenu dužinu.

Ređaju se u tepsiju na papir za pečenje. Na taj način se razvija i ostali komad testa,

Slani štapići se premazuju umućenim jajetom i posipaju se susamom i makovim semenom. Može da se koristi kim - sve je pitanje izbora.

Ovi slani štapići sa sirom se peku u rerni zagrejanoj na 180 stepeni otprilike 15 minuta - dok ne postanu zlatasti.

Vade se iz rerne i ostavljaju se da se u potpunosti ohlade u tepsiju, zato što su oni veoma lomljivi, zbog toga što su sa maslacem.

Ovi slani štapići 1:1:1 su poznatog i omiljenog tradicionalnog ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: