Način pripreme
Kvasac se izdrobi u čašu, dodaje se med, malo tople vode i meša se kašičicom. Ostavlja se da se odmori na otprilike 10 minuta.
Proseje se brašno u veliku posudu, dodaje se otprilike 1/3 susama i izmeša se.
Stavlja se brašno u posudu i pravi se udubljenje, sipa se voda sa kvascem i uljem u centar i dodaje se prstohvat soli na brašno, bez da ulazi u diraktan kontakt sa kvascem.
Počnite da radite sa sastojcima tako što postepeno pomešate ostalu vodu, nakon čega ih prebacujete na dasku za slatkiše i mesite dosta dugo rukama dok se ne dobije kompaktna i veoma mekana smesa, oblikuje se pogača i pokriva se krpom.
Stavlja se u isključenu rernu sa uključenom svetlošću, stavlja se šerpa sa ključalom vodom na dno rerne i ostavlja se testo da naraste na otprilike dva sata dok se ne udupla. Ili 3 sata u prostoriji pokriveni krpom.
Uzima se testo nazad i pažljivo se umesi bez da se jako pritišće i samo nekoliko sekundi nakon čega ga okrećete na nabrašnjenu radnu površinu i razvija se oklagijom formirajući pravougaonik debljine otprilike 5 cm.
Iseku se trake širine otprilike 5 mm i dužine otprilike 20 cm glatkim nožem, nakon čega se razvijaju veoma pažljivo po površini dlanovima ruke, bez stiskanja kako bi naši hrskavi slani štapići postali cilindričniji.
U veliku posudu se sipa hladna voda, u tepsiju se stavlja ostali susam.
Umače se jedna traka u vodu, domah se uvalja u susam i zatim se stavlja u tepsiju rerne pokrivenu specijalnim papirom.
Nastavlja se na isti način sa svim ostalim trakama, tako što se stavljaju na rastojanju jedna od druge domaće grisine.
Stavljaju se u prethodno zagrejanu rernu na 200°C (statična funkcija) na otprilike 15-20 minuta pazeći da mnogo ne potamne.
Ostavljaju se da se hlade i serviraju se sa lepom trakicom za svakog ili u visokoj čaši. Poslužit se sa čašom vina ili piva i uživajte.
Savet: Hrskave slane štapiće za žurku čuvajte nekoliko dana zatvorene u najlonskoj kesi za hranu.
Napomena: 10 minuta odmora + 2 sata narastanja