Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni Kolač»Čokoladni kolač sa čokoladnim musom

Čokoladni kolač sa čokoladnim musom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Čokoladni kolač sa čokoladnim musom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
23/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
16
"Kada ovaj trodupli čokoladni izazov stoji ispred vas, vi ste nemočni, predajete se i jedete"

Potrebni sastojci

  • kora
  • crna čokoladada - 70 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • brašno - 115 g
  • kakao - 20 g
  • šećer - 200 g
  • kisela pavlaka - 230 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 60 ml
  • so - prstohvat
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • za mus
  • crna čokoada - 350 g
  • vanila - 1 komad
  • kravlji maslac - 4 supene kašike
  • pavlaka - 350 ml
  • banane - 3 komada
  • šećer u prahu - 100 g
  • za ganaš
  • crna čokolada - 130 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 1/3 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Važno je da maslac i čokolada budu na sobnoj temperaturi.

Počnite sa pripremom kore za čokoladni kolač. U posudi pomešajte polovinu ulja sa čokoladom. Stavite u mikrotalasnu da se rastopi na minut. Ostavite sa strane.

Pomešajte prašak za pecivo, so, sodu, šećer i kakao. Umutite jaja miksrom, dodajte pavlaku i drugu polovinu masnoće. Mutite. Dodajte smesu sa kakaom, posle malo po malo rastopljene čokolade. Poslednje dodajte brašno i dobro promešajte.

Sipajte smesu u kalup prečnika 25 cm i pecite na 170 stepeni, obložen papirom za pečenje pola sata. Ostavite da se ohladi.

Nastavite sa pripremom čokoladnog musa. Pomešajte čokoladu i maslac. Ponovo koristite mikrotalasnu 2-3 minuta, promešajte i ostavite da se ohladi.

Mikserom umutite vanilu i pavlaku. Dodajte iz dva puta šećer u prahu. Dodajte deo dobro umućene pavlake u rastopljenu čokoladu. Promešajte i sipajte ovu smesu u drugi deo pavlake.

Stavite koru u kalup i dodajte obruč. Namažite tanak sloj musa preko njega. Isecite bananu na dva dela kroz sredinu, ostavite jednu polovinu za ukras. Preostalih 5 polovina isecite na 2 dela po dužini. Isecite svaku na trake i rasporedite preko musa.

Sipajte preostali mus i poravnajte. Ostavite da se stegne u frižideru.

Vreme je da pripremite i čokoladni ganaš. Stavite u šerpu na vatru sveže mleko i šećer. Ostavite da provri.

Dodajte čokoladu, izmrvljenu. Skinite i mešajte drvenom kašikom.

Prelijte gotov kolač ganašem.

Čokoladni kolač sa čokoladnim musom ukrasite bananom, oblikujte cvet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: