Način pripreme
Izuzetno jednostavna torta - mnogo lagana!
Za koru: promešamo prvo tečne sastojke - jaja, kiselo mleko i šarlan, i u njih dodajemo sodu, da naraste. Postepeno dodajemo i druge sastojke - šećer, kakao, vanilu, kakao parčiće, rogač i brašno.
Sipamo smesu u posudu za pečenje, namazanu šarlanom i posutu sa malo brašna. Stavljamo da se peče oko 35 minuta na umerenoj vatri (170 stepeni). Kad je gotovo ostavljamo da se ohladi.
Dok se peče kora koristimo vreme da napravimo krem. Za taj cilj rastvaramo skrob od vanile u malo mlake vode i sipamo ga u kipuću vodu. Mešamo žicom da dobijemo homogenu smesu, zajedno sa šećerom u prahu i kakaom.
Nakon 5-10 minuta je gotovo i kad se potpuno ohladi, rasečemo koru koncem ili nožem na dva kruga. Već ohlađeni krem koji se stegao nanosimo - malo više od polovine između dve kkore i posipamo krupno namrvljenom orasima i kokosovim brašnom.
Ponavljamo to i sa preostalim kremom, mažući odozgo tortu i ponovo posipamo obilno namrvljenim orasima i kokosovim brašnom. Jednostavna čokoladna torta je gotova!
Nežna i lagana, odgovarajuća torta za rođendan!
Čudesnog je ukusa!