Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita od bundeve sa orašastim plodovima

Pita od bundeve sa orašastim plodovima

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Pita od bundeve sa orašastim plodovima
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Ovo je pita od bundeve za primer - ima i orašaste plodove za dodatnu svežinu, originalnost i ukus"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • maslac - 150 g, hladan
  • brašno - 150 g, pšenično
  • brašno od spelte - 50 g (ili pšenično brašno, ako nije moguće)
  • šećer u prahu - 100 g
  • so - 1/2 kašičice
  • voda - 55 ml
  • belo sirće - 1 kašika
  • lešnici - 3 kašike, mleveni ili po ukusu
  • Za nadev
  • bundeva - 500 g (oljuštena i isečena)
  • voda - 200 ml
  • lešnici - 2 kašike, mleveni
  • brašno - 2 kašike, ravne
  • jaje - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • Smesa začina
  • cimet
  • đumbir
  • muskatni oraščić
  • lešnikovo ulje - po ukusu
  • maslac - malo po ukusu
  • semenke bundeve - pečene, za dekoraciju i orasi
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj tart od bundeve i lešnika je sreća. Nadev ostaje mnogo mek, ne curi. Verujem da će vam postati klasika za svaku jesen. Nadev je bez šećera, ali ako želite dodajte med ili nešto drugo po ukusu.

Pita se pravi u kalupo od 22 cm.

Spremite testo: U posudi pomešajte brašno sa šećerom u prahu i solju. Dodajte maslac, isečen na parčiće. Izmrvite maslac rukama dok ne upije dobro brašno. Sipajte vodu (55 ml) i sirće. Meša se dok se ne dobije homogeno testo.

Izgnječite testo dlanovima na radnoj površini da se integriše maslac. Nakon toga stavite testo u frižider na nekoliko sati (očigledno možete da spremite testo i mikserom ako tako više volite).

Spremite nadev: Isecite bundevu na kriške, odstranite sredinu sa semenkama, oljuštite kriške i nakon toga ih isecite na kocke. Istopite dobro kocku maslaca u tiganju.

Izdinstajte kocke bundeve u maslacu nekoliko minuta, nakon toga dodajte vodu i promešajte. Ostavite da se krčka na umerenoj vatru, dok bundeva ne omekša. Ocedite pomoću cediljke, stavite u posudu, nakon toga pretvorite u pire pomoću ručnog miksera. Ostavite da se ohladi.

Dodajte redom mlevene lešnike, brašno, tečnu pavlaju, jaje i žumance, blago umućene viljuškom. Dodajte mlaz lešnikovog ulja (ili drugog). Dodajte aromate (doziranje prema vašem ukusu).

Promešajte dobro da dobijete homogeni nadev.

Zagrejte rernu do 200 stepeni.

Sklapanje i spremanje: na radnu površinu pospite malo mlevenih lešnika i brašno. Razvijte testo, nakon čega ga stavljate u kalup (namazan maslacem i posut brašnom ili pokriven papirom za pečenje).

Odsecite ivice koje vire.

Pecite testo 10 minuta (stavite list papira za pečenje preko teste, nakon čega sipate pirinač ili druga variva, sušen grašak). Izvadite variva i pecite još 5 minuta. Sipajte nadev preko testa i nastavite da pečete oko 30-35 minuta u zavisnosti od rerne.

Pospite pitu od bundeve semenkama bundeve ili drugim po izboru. Možete lešnike da zamenite orasima.

Savet: Zamenite deo pšeničnog brašna brašnom od kestenja za testo i dodajte parčiće kestenja u nadev!

Nek vam je slatko i prijatno uz ovu pitu od bundeve sa orašastim plodovima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: