Način pripreme
Šaran na žaru je jelo zbog koga čak i oni sa najnegativnijem mišljenjem u vezi ove ribe oblizuju prste, svedočio sam mnogo puta!
Postoje dva važna uslova - riba ne treba da bude hranjena savremenim granulama za tov, koje daju loš ukus ribi, a trebalo bi da imate roštilj koji hvata ribu sa obe strane kako biste je okrenuli sa roštiljem!
I tako ... Očistite ribu od glave i iznutrica, pa je presecite paralelno sa kičmom, da se rastvori po širini i da se drži samo na peraju kod kičme, da se ne odvoji potpuno.
Posolite je krupnom solju (ribu uvek krupnom, sitna je za janije), ostavite da upije so najmanje 30 minuta i bukvalno 5 minuta pre nego što je stavite na roštilj, poprskajte sirćetom (isto preporučujem za bilo koju ribu na roštilju).
Pazite da žar nije previše jak, na normalnom žaru pečena riba se priprema za 10 minuta.
Pet minuta na jednoj i pet minuta na drugoj strani.
Ovaj šaran na žaru je jedinstvena poslastica - samo pronađite šarana koji nije uzgojen na principu brojlera sa granulama!