Način pripreme
Šaran se veoma dobro očisti i raseče na dva dela po dužini.
Marinada se pravi od maslinovog ulja, mlevene morske soli, crnog bibera, selena, belog luka i krupno naseckanog crnog luka.
Ovom smesom se natrlja riba sa unutrašnje strane i ostavlja se na hladnom mestu na nekoliko sati. Za to vreme može da se zapali vatra i da se pripremi žar.
Na dobro raspaljen žar se stavlja roštilj, podmazan komadom slanine ili uljem i ostavlja se na jednu, dve minute da pregori.
Šaran se stavlja na roštilj i pričvrsti se - prvo se peče sa kožom okrenutom na dole ka vatri, a kada se ispeče, roštilj se okreće kako bi se ispekao i sa druge strane.
Poslužuje se vruć, sa dobro ohlađenim pivom ili belim vinom.
Prilog uz pečenu ribu je po vašem ukusu - sveže povrće u skladu sa sezonom.
Šaran, pečen na žaru je gotov.
Ako volite da jedete šarana, probajte i naše recepte za šarana sa paradajz sosom ili čorbu od šarana.