Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Šaran pečen na žaru

Šaran pečen na žaru

ZoriZori
Guru
8872835k
Šaran pečen na žaru1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Prilog uz pečenu ribu je po vašem ukusu - sveže povrće u skladu sa sezonom."

Potrebni sastojci

  • šaran - 1 komad
  • luk - 1 glavica, crni
  • beli luk - 1 kašičica, u ljuspicama/granulama ili 1 čen mladog
  • maslinovo ulje - 1/4 šolje
  • selen - 3 - 4 prstohvata
  • crni biber - 1/4 kašičice
  • morska so - mlevena, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Šaran se veoma dobro očisti i raseče na dva dela po dužini.

Marinada se pravi od maslinovog ulja, mlevene morske soli, crnog bibera, selena, belog luka i krupno naseckanog crnog luka.

Ovom smesom se natrlja riba sa unutrašnje strane i ostavlja se na hladnom mestu na nekoliko sati. Za to vreme može da se zapali vatra i da se pripremi žar.

Na dobro raspaljen žar se stavlja roštilj, podmazan komadom slanine ili uljem i ostavlja se na jednu, dve minute da pregori.

Šaran se stavlja na roštilj i pričvrsti se - prvo se peče sa kožom okrenutom na dole ka vatri, a kada se ispeče, roštilj se okreće kako bi se ispekao i sa druge strane.

Poslužuje se vruć, sa dobro ohlađenim pivom ili belim vinom.

Prilog uz pečenu ribu je po vašem ukusu - sveže povrće u skladu sa sezonom.

Šaran, pečen na žaru je gotov.

Ako volite da jedete šarana, probajte i naše recepte za šarana sa paradajz sosom ili čorbu od šarana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: