Način pripreme
Izuzetno svež letnji desert bez životinjskih sastojaka, budući da ćemo žele od borovnice umesto sa želatinom spremite sa agar agarom, koji je potpuno na biljnoj osnovi.
Borovnice se samelju sa 75 g šećera. Procede se i stavljaju na vagu, pri čemu se doliva voda, dok ne pokaže ukupnu težinu od 500 g.
Tečnost se stavlja na ringlu na nisku temperaturu do 90 stepeni.
Dodaju se dva grama agar agara i meša se 2-3 minuta.
Žele se u ovoj etapi dok je još tečan raspoređuje u čaše, koje se ne pune, da bi bilo mesta za lubenicu u desertu.
Ohladi se 20 minuta i stavlja se u frižider na minimum dva sata da se žele stegne.
Sprema se sirup od cvetova hibiskusa, pri čemu se stavlja 100 ml vode sa 50 g šećera da provri.
Dodaju se sušeni cvetovi i posuda se poklapa 30 minuta da otpuste boju i aromu.
Pre serviranja lubenica se iseče na male kocke i preliva se sirupom. Parčići svežeg voća se stavljaju preko želea u čašama i servira se.
Nek vam je slatko uz ovaj izazovni želirani veganski desert sa borovnicama i lubenicom!