Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Žele»Želiran desert sa kiselim mlekom i trešnjama

Želiran desert sa kiselim mlekom i trešnjama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Želiran desert sa kiselim mlekom i trešnjama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
28 min.
Porcije
10
"Pravi prijatelj našoj liniji i neprijatelj letnjim vrućinama je upravo ovaj desert"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 500 g
  • pavlaka - 200 ml, za mućenje
  • sveže mleko - 50 ml
  • trešnje - 400 g
  • šećer - 130 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • limun - sok od 1 limuna
  • želatin - 12 g
  • piškote - 7 - 8 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Kad ih očistite od koštica, trešnje stavite u manju šerpu i sipajte preko 50 g šećera i sipajte sok od limuna. Šerpu stavite na umerenu vatru i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa vatre i ohladite.

Želatin potpite u hladnu vodu da omekša. Zagrejte sveže mleko, dodajte želatin kad omekša i mešajte, dok se želatin ne otopi.

U veliku činiju sipajte kiselo mleko, dodajte sveže mleko sa želatinom, dodajte vanilin šećer i zasladite sa 80 g šećera.

Pavlaku dobro umutite, tako da dobijete čvrst sneg. Dodajte je postepeno kiselom mleku, mešajući brzo, dok ne dobijete glatku homogenu smesu.

Dobijeni krem isipajte u izduženi kalup za tortu. Preko poređajte trešnje i prekrijte piškotama. Kalup stavite u najlonsku kesu ili pokrijte najlonom i stavite u frižider.

Ostavite kolač da prenoći, da se ohladi i dobro stegne.

Kako bi izvadili desert iz kalupa, stavite ga u toplu vodu na 2-3 minuta. Zatim okrenite na odgovarajući plato.

Preko kolača sipajte sos u kome su se kuvale trešnje i ukrasite svežim trešnjama i listovima mente.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: