Način pripreme
Kad ih očistite od koštica, trešnje stavite u manju šerpu i sipajte preko 50 g šećera i sipajte sok od limuna. Šerpu stavite na umerenu vatru i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa vatre i ohladite.
Želatin potpite u hladnu vodu da omekša. Zagrejte sveže mleko, dodajte želatin kad omekša i mešajte, dok se želatin ne otopi.
U veliku činiju sipajte kiselo mleko, dodajte sveže mleko sa želatinom, dodajte vanilin šećer i zasladite sa 80 g šećera.
Pavlaku dobro umutite, tako da dobijete čvrst sneg. Dodajte je postepeno kiselom mleku, mešajući brzo, dok ne dobijete glatku homogenu smesu.
Dobijeni krem isipajte u izduženi kalup za tortu. Preko poređajte trešnje i prekrijte piškotama. Kalup stavite u najlonsku kesu ili pokrijte najlonom i stavite u frižider.
Ostavite kolač da prenoći, da se ohladi i dobro stegne.
Kako bi izvadili desert iz kalupa, stavite ga u toplu vodu na 2-3 minuta. Zatim okrenite na odgovarajući plato.
Preko kolača sipajte sos u kome su se kuvale trešnje i ukrasite svežim trešnjama i listovima mente.