Način pripreme
Jednostavan, ekonomičan, mekani brauni sa tikvicama, možemo da ga napravimo na sledeći način:
Ogulimo i iseckamo tikvice na male kockice veličine otprilike 1 cm. U blenderu sameljemo 3 šolje kockica sa 1 šoljom vode (250 ml) u fin pire. Dobija se gotov mleveni pire od tikvica ukupno otprilike 2 i 1/2 šolje.
Sipamo ga u duboku posudu, odgovarajuću za mućenje, i u njega počinjemo da dodajemo jedan po jedan sledeće sastojke - šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), smeđi kristal šećer, sodu bikarbonu, vanilu u prahu, kakao u prahu i na kraju tipsko brašno. Dodavajući sastojke - mutimo metalnom poslastičarskom žicom za mućenje kako bi se dobila glatka homogena smesa.
Pravougaonu tepsiju (veličine otprilike 33 cm x 21 cm) podmazujemo šarlanom i pospemo brašnom. U nju raspoređujemo smesu i pečemo u rerni na 180 °C otprilike 30 minuta tako što na polovini vremena (otprilike 15. minuta) možemo da otvorimo rernu, samo da zavrtimo tepsiju kako bi se ravnomerno ispeklo.
Dobro bi bilo da pre toga ne otvaramo rernu i nakon toga ne veoma često, kako bi moglo da se podigne i naraste. Čim je aromatični brauni ispečen, vadimo ga iz rerne da se hladi. Blago spada, ali ostaje mekan. Kada se u potpunosti ohladi, već možemo da ga sečemo na kvadratne komadiće i poslužimo za po podnevnu užinu.
Čudesan čoko kolač, odgovarajuć čak za koru zdrave torte sa nežnim kremom od orašastih plodova.
Veoma lagan i u isto vreme zasitnog kakao ukusa - veganski brauni sa tikvicama!
Neobično ukusno!