Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od ribe»Riblja salata od girica, tikvica i paradajza

Riblja salata od girica, tikvica i paradajza

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87817k
Riblja salata od girica, tikvica i paradajza
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Predlažemo vam jednu veoma zanimljivu varijantu za sezonsku riblju salatu sa tikvicama i sirom gauda"

Potrebni sastojci

  • girice - 120 g, marinirane i očišćene ribice
  • tikvice - 1 komad, mlada, bez semenki
  • paradajz - 2 komada, srednje veličine
  • sir gauda - 20 g (ili drugi)
  • ruzmarin - 1 grančica, svež ili sušen
  • maslinovo ulje - 1/2 šoljica + za posipanje
  • sirće - 6 supenih kašika, za mariniranje tikvica
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Operite tikvicu i bez da je gulite, isecite je na fine, poluprovidne krugove kao za karpačo.

Marinirajte tanke kolutiće od povrća u maslinovom ulju, sirćetu, dva prstohvata soli i izmrvljenom ruzmarinu.

Ostavite tako na 15 minuta, ne više kako bi ostala hrskava.

Ogulite paradajz i isecite na tanke kolutove.

Poređajte ih na dva ovala i pospite maslinovim uljem. Ja so u ovoj fazi ne stavljam, s obzirom na to da ima u mariniranim tikvicama, a takođe i u ribi i to mi je u potpunosti dovoljno. Ali ukoliko vi volite slanije, pospite i paradajz.

Poređajte po kolutovima paradajza marinirane tikvice karpačo.

Odozgo stavite red girica - očišćenih od unutrašnjosti i kostiju. Znam da se u većini slučajeva konzumira cela i tako se prodaje, ali za ovu riblju salatu za meze je pogodnije da bude očišćena i otvorena.

Isecite na kriške aromatični sir po ribljoj salati sa giricama, tikvicama i paradajzom, pospite s još maslinovog ulja i poslužite sa omiljenim pićem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: