Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Mekike (jastučići) preko noći

Mekike (jastučići) preko noći

NatalijaNatalija
Šegrt
604412929
Mekike (jastučići) preko noći
Fotografije: Natalija
1 / 5
28/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Nije važno da li suu slanoj ili slatkoj varijanti, volimo ih svakako"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kocka
  • šećer - 1 kašičica
  • toplo mleko - 100 ml
  • brasno - 1 kg
  • jaja - 2 srednja komada
  • so - 1 kašičica
  • jogurt - 150 ml
  • topla voda - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

U solju staviti kvasac i kašičicu šećera, a potom preliti toplim mlekom. Ostaviti da nadođe. Presuti u veću posudu, dodati jaja, so i jogurt i sve izmešati. Dodavati brašno malo po malo. Zamesiti glatko testo da se ne lepi za posudu. Ako je tvrdo, dodati vode.

Premazati drugu posudu uljem i prebaciti testo u nju. Poklopiti poklopcem ili prekriti kesom i staviti u frižider.

Ukoliko koristite kesu, ostavite prostora da testo moze lepo da naraste.

Ujutro izvadite testo i premesite ga. Potom ga oklagijom rastanjite na velićinu od 0, 5 do 1 cm. Zatim ga isecite uzduž i popreko da se dobiju mali kvadratići ili pravougaonici.

U tiganj sipati ulje i zagrejati ga na najjačoj temperaturi. Potom smanjiti temperaturu i pržiti mekike po 5 minuta sa obe strane. U posudu u koju odlažete mekike staviti salvete da upiju višak ulja.

Služiti uz jogurt, kiselo mleko, sir, kajmak, može i nešto slatko, pošto su neutralnog ukusa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: