Način pripreme
Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti. Dodaje se kvasac i veoma dobro se izmeša. Kvasac se dodaje suv, bez dizanja.
Jaja se izmešaju sa solju. Sveže mleko se blago zagreje.
U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipaju sveže mleko, ulje, žumanca i šećer.
U početku se testo izmeša mikserom, nakon čega se mesi rukom. Testo se ostavlja da naraste dok ne udvostruči zapreminu.
Kada naraste testo se deli na tri dela. Svaki deo se razvija u koru veličine tepsije.
Tepsija u kojoj će se peći se podmazuje uljem. Stavlja se prva kora.
Kozji sir se sitno isecka. Maslac se istopi i izmeša se sa sirom.
Na prvu koru se stavlja polovina nadeva. Odozgo se stavlja druga kora i druga polovina nadeva.
Na vrh se stavlja treća kora. Kora se izbocka viljuškom na mnogo mesta.
Maslac se istopi i zaliva se po kori. Posipa se susamom.
Pita se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne postane zlatkasta.
Srpski Boden dedo sa speltom je veoma ukusan doručak!