Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za meso»Univerzalni kari sos sa pečurkama

Univerzalni kari sos sa pečurkama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Univerzalni kari sos sa pečurkama
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Da li ste spremi da vam serviramo meso sa ovim neobičnim kari sosom?"

Potrebni sastojci

  • kokosovo mleko - 400 g, sa velikom masnoćom ili kokosova pavlaka
  • pečurke - 2 pakovanja po 400 g ili manje, po izboru
  • so - 1 kašičica
  • beli luk - 4 čena
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • kari - 1 kašičica, u prahu
  • čili - 1/2 kašičice, u prahu
  • kumin - 1/2 kašičice
  • luk u prahu - 1/2 kašičice
  • kravlji maslac - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Adaptirano od najpoznatijeg indijskog kuvara Madhur Džafri!

Otvorite konzervu sa kokosovim mlekom (treba da bude ostavljena bez mućkanja tokom 24 sata na hladnom) pažljivo odvojte kašikom gustu pavlaku odozgo i odvojte u posudu za kasnije.

Sitno iseckajte beli luk.

Isecite pečurke na komade odgovarajuće za jelo. Sipajte pečurke u posudu i izmešajte sa solju i karijem.

Utrljajte začine u pečurke i ostavite sa strane na 10 minuta.

Stavite ulje u tiganj i stavite na srednju temperaturu. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne postane braon. Skinite tiganj sa ringle i dodajte čili u prahu, kumin i luk u prahu i izmešajte.

Stavite ponovo na ringlu na srednje slabu vatru i dodajte posudu sa pečurkama (sa tečnošću koja se odvojilo od njih) u tiganj. Izmešajte i kuvajte 2 minute.

Dodajte 3/4 čaše kokosovog mleka u tiganj. Ostavite da krčka 10 minuta bez poklopca.

Dodajte 3/4 čaše kokosovog krema (stvrdnuti krem mleka) i mešajte dok se ne sjedini. Smanjite rinlgu i ostavite da krčka minutu i nastavite da mešate.

Isključite ringlu i dodajte limunov sok. Izmešajte.

Spremni ste za serviranje ovog neobičnog sosa za meso!

Poslužite sa pilećim šniclama ili svinjetinom ili samo pirinčem basmati za vegansku verziju. Ovo je odlično jelo!

Napomene

Nisam promenila recept Mdhur Džafri, prosto nisam imala sve sastojke. Indijci koriste samo kari pastu za kuvanje. Suvi kari je prilagođena opcija za kuvanje kari sosa od strane Engleza.

Takođe možete da ostavite da se kuva duže ako niste spremi odmah da servirate ovaj univerzalni kari sos sa pečurkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti