Način pripreme
Jaja /10 komada/ se stavljaju u šerpu sa hladnom vodom, dodaje se so i kuvaju se 10 minuta nakon što uzavru.
Kada se skuvaju, topla voda se prosipa, zalivaju se hladnom vodom i ostavljaju se da se ohlade nakon čega se gule.
Ćureće mleveno meso se stavlja u posudu u kojoj će se mesiti.
Luk s eoguli i opere.
Izrenda se na sitno rende i dodaje se u mleveno meso.
Peršun se očisti, opere i sitno se secka, nakon čega se dodaje u mleveno meso.
Kriške speltinog hleba se namoče u mlaku vodu, nakon čega se voda cedi, hleb se usitni i dodaje se u mleveno meso.
U mleveno meso se dodaju jaja 2 komada, so i miks bibera.
Mleveno meso za ćufte se veoma dobro umesi.
Mleveno meso se deli na 10 jednakih kuglica.
Svaako jaje se uvija jednom kuglicom mlevenog mesa i ređa se u tepsiju sa poklopcem sa nelepećim premazom.
Svaka kuglic se premazuje belancem i posipa se prezlama.
Dodaje se malo ulja u tepsiju bez zalivanja kuglica.
Kuglice se peku pod poklopcem 40 minuta na 200 °C, tako što se voda ne dodaje.
Kada se kuglic eispeku, na svaku se stavlja izrendani kačkavalj.
Ćureće kuglice sa jajetom se peku 10 minuta na 170°C ispod poklopca.