Način pripreme
Skuvajte krompir i nakon toga jaja. Ostavite ih da se ohlade.
Ogulite i na krupno rende izrendajte krompir, a jaja podelite na žumanca i belanca i takođe posebno izrendajte.
Izmerite 350 grama krompira i u njih stavite praziluk, veoma sitno iseckan. Začinite s dve kašike ulja, sirćetom i silju i izmešajte.
Ostali izrendani krompir začinite samo crnim biberom, solju i uljem.
Nauljite veliki pljosnati poslužavnik ili tanjir i stavite prsten prečnika 20 cm (može i obruč od tepsije sa otkopčavajućim dnom istih dimenzija).
Rasporedite u ravnomeran sloj veću količinu krompira i izravnajte pritiskanjem. Ovo je prva kora za našu slanu tortu.
Uključite da se samelju sir sa krem sirom i majonezom, a ukoliko želite prosto ih izgnječite dok se ne pretvore u homogenu, kremastu smesu.
Njome namažite sloj na kori od krompira, ali odvojte malo i za naredno korišćenje.
Na krem od sira i majoneza poređajte u dva sloja tanke kriškice šunke, odvajajući jednu za dekoraciju krompir torte.
Dolazi red i na drugu krompir koru - stavite krompire sa prazilukom i ravnomerno ih rasporedite po šunki.
Namažite ostalim kremom i pospite celu površinu torte izrendanim belancem, blago posoljenim.
Sa strane i po centru pospite žumancem i ukrasite ružicama šunke oblikovanim po vašoj želji.
Ovim je ova tako jednostavna i ukusna slana torta u potpunosti gotova.
Možete da je ohladite pre serviranja, ili da je odmah namažete.
Krompir torta sa šunkom i sirom je radost ra oči i nepce, prijatno!