Način pripreme
Ako nemate kvas možete da ga napravite tako što pomešate vodu i brašno dok se ne dobije gusta kaša.
Sipajte u teglicu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi bez potpunog zatvaranja poklopca. Narednog dana podhranite kvas vodom i brašnom i do 2-3 ćete primetiti kako se pojavljuju mehurići.
Ponovo ga nahranite vodom i brašnom (u istoj količini). Međutim, ovo poslednje hranjenje treba da bude neposredno pre pripremanja hleba kako bi kvas bio svež.
Pomešajte integralno brašno sa kvasom i vodom. Mesite otprilike 10 minuta. S vremena na vreme sipajte po malo brašna ili podmazujte ruke kako biste mogli lakše da umesite.
Gotovo testo stavite u posudu i ostavite da naraste na otprilike sat vremena. Premesite ga još jednom tako što sada ubacite i so u njega.
Ostavite da naraste ponovo - ovog puta na barem 6-8 sati, a vreme zavisi od same jačine kvasa. Možete i da ga stavite u frižider preko noći.
Premesite testo na kratko i oblikujte od njega integralni hleb okruglog oblika.
Pokrijte tepsiju za pečenje papirom i stavite hleb. Oštrim nožem napravite razreze po njegovoj površini i pospite s malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da konačno naraste na 2-3 sata.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite hleb 15 minuta i zatim smanjite temperaturu na 180. Pecite još otprilike pola sata ili dok se ne dobije apetitna boja.
Integralni hleb sa kvasom je čudesan!