Način pripreme
Prvo treba da podhranite kvas i da ga ostavite da se aktivira na 1-2 sata.
Sipajte 100 grama kvasa u posudu. Dodajte vodu i obe vrste brašna, postepeno mesite glatko testo. Mešenje traje petnestak minuta.
Pokrijte i ostavite testo da se odmori na otprilike sat vremena. Zatim premesite još jednom na 15 minuta tako što za vreme mešenja ubacite ulje i so.
Oblikujte helb i pomoću oštrog noža oblikujte razreze po njegovoj površini. Pospite brašnom i prebacite u tepsiju sa papirom za pečenje.
Vreme narastanja zavisi od jačine kvasa. U ovom slučaju je oduzelo otprilike 8 sati dok hleb gotovo nije utrostručio svoju zapreminu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite integralni hleb otprilike 15 minuta i smanjite temperaturu na 180. Pecite još 30 minuta.
Ostavite hleb da se ohladi na rešetci i isecite još toplog.
Hleb sa kvasom i dve vrste brašna je gotov.