Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Integralni hleb sa brašnom od spelte i kvasom

Integralni hleb sa brašnom od spelte i kvasom

Integralni hleb sa brašnom od spelte i kvasom
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
7
"Zato što zaslužujete samo najbolje - integralni hleb sa kvasom"

Potrebni sastojci

  • voda - 330 ml
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • brašno od spelte - 200 g
  • integralno brašno - 405 g
  • kvasac - 25 g
  • so
  • šećer - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • miks semenki - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Na prvom mestu treba da napravite kvas, zato što on treba da se odmori barem na pola sata.

U šolju za čaj izmrvite kvasac, stavite malo vode, prstohvat soli i brašno. Treba da se dobije gusta kaša.

Ostavite sa strane i sačekajte da se proizvodi aktiviraju. Vreme je relativno, ali otprilike pola sata oduzima. Treba dobro da se aktivira.

Čim kvas bude gotov, možemo da počnemo sa hlebom.

U veliku posudu stavite dve vrste brašna (koje su pomešane sa prstohvaom soli) Napravite udubljenje i sipajte vodu, šećer, sveže mleko, malsinovo ulje i kvas. Umesite meko testo.

Malo pre nego što prestanete sa mešenjem stavite miks orašastih plodova.

Prebacite gotovo testo u nauljenu posudu, uvijte i ostavite da nadođe. Ovo može oduzeti do dva sata.

Treba da udvostruči svoju zapreminu. Čim se to desi, izvadite ga iz posude. Rastegnite dva, tri puta. Prebacite u glinenu posudu, obloženu papirom za pečenje.

Napravite nekoliko poprečnih razreza po gornjem delu nožem. Možete posuti sa malo ovsenih pahuljica. Ostavite da drugi put nadođe.

Integralni hleb pecite u hladnoj rerni na 180-190°C dok ne bude gotov.

Integralni hleb sa brešnom od spelte i kvasom je veoma uspešan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: