Način pripreme
1. Prirodni kvas se nahrani pre nego što se počne sa mešenjem hleba. Ostavlja se na 2-3 sata da se aktivira.
2. Od 100 grama kinoe odvoje se 3-4 supene kašike i kuvaju se 10-12 minuta. Ostala količina zrnaca se samelje u brašno.
3. U posudu se proseju obe vrste brašna - od kinoe i pšenično. Mešaju se sa solju i pravi se udubljenje u koje se sipa voda, kašika ulja i prirodni kvas.
4. Mesi se testo tako što se ruke naulje ostatkom ulja da se ne bi lepilo u početku. Nakon 10-15 minuta mešenja trebalo bi da se postigne glatkoća i elastičnost, ali što duže mesite testo sa kvasom, to bolje. Posipa se i brašnom, ukoliko je potrebno.
5. Gotovo testo se ostavlja da naraste na 8-9 sati, najbolje je da se umesi uveče i da raste celu noć. Prostorija treba da bude veoma topla i da se posuda prekrije krpom ili folijom.
6. Narednog jutra testo sa kvasom bi trebalo da je dobro nadošlo i čak da je trostruko uvećalo svoj obim. Ponovo se premesi sa skuvanim zrnima kinoe i oblikuje se u loptu. Po želji se prave razrezi po površini oštrim nožem i posipa se brašnom.
7. Oblikovani hleb se stavlja u tepsiju i ostavlja se da naraste i poveća svoj oblim ovog puta na 2-3 sata, u zavisnosti od snage domaćeg kvasa.
8. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni, u početku na 200 stepeni 15 minuta, posle se temperatura smanjuje do 180 stepeni na još otprilike 30 minuta.
Hleb je gotov kada se prilikom kuckanja u koricu čuje tup zvuk.
9. Ispečeni domaći hleb sa kvasom i kinoom se ostavlja da se u potpunosti ohladi na rešetci i tada se seče na kriške.
Nema ništa lepše od pravog hleba sa prirodnim domaćim kvasom!