Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Integralni Hleb»Integralni hleb sa kvasom

Integralni hleb sa kvasom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Integralni hleb sa kvasom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
07/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Drugo nam ne treba na stolu - samo jedan takav integralni hleb"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 300 grama, integralno (+ još za posipanje i dodatno mešenje)
  • voda - 200 ml
  • prirodni kvas - 80 grama (ražani)
  • ulje - za podmazivanje ruku
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Ako nemate kvas možete da ga napravite tako što pomešate vodu i brašno dok se ne dobije gusta kaša.

Sipajte u teglicu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi bez potpunog zatvaranja poklopca. Narednog dana podhranite kvas vodom i brašnom i do 2-3 ćete primetiti kako se pojavljuju mehurići.

Ponovo ga nahranite vodom i brašnom (u istoj količini). Međutim, ovo poslednje hranjenje treba da bude neposredno pre pripremanja hleba kako bi kvas bio svež.

Pomešajte integralno brašno sa kvasom i vodom. Mesite otprilike 10 minuta. S vremena na vreme sipajte po malo brašna ili podmazujte ruke kako biste mogli lakše da umesite.

Gotovo testo stavite u posudu i ostavite da naraste na otprilike sat vremena. Premesite ga još jednom tako što sada ubacite i so u njega.

Ostavite da naraste ponovo - ovog puta na barem 6-8 sati, a vreme zavisi od same jačine kvasa. Možete i da ga stavite u frižider preko noći.

Premesite testo na kratko i oblikujte od njega integralni hleb okruglog oblika.

Pokrijte tepsiju za pečenje papirom i stavite hleb. Oštrim nožem napravite razreze po njegovoj površini i pospite s malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da konačno naraste na 2-3 sata.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite hleb 15 minuta i zatim smanjite temperaturu na 180. Pecite još otprilike pola sata ili dok se ne dobije apetitna boja.

Integralni hleb sa kvasom je čudesan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: